Tee itse juhannussahtisi kotikeittiössä – näillä helpoilla ohjeilla onnistut

Sahti pienelle porukalle syntyy omassa kotikeittiössä kuudessa tunnissa ja tekeytyy jääkaapissa muutaman viikon. Tärkeintä on pitää työvälineet puhtaina ja seos oikean lämpöisenä.

sahti
Kannu ja juomalasi.
Sahti on perinteinen hämäläinen juhlajuoma.Elina Kinos / Yle

Juhannussahdin ehtii valmistamaan vielä kotioloissa. Voit valmistaa sahdin omassa keittiössäsi sähköuunissa ja mehumaijalla. Aikaa pienen sahtimäärän valmistukseen pitää varata kuutisen tuntia.

Tärkeintä sahdin valmistamisessa on käytettävien astioiden ja muovikanisterien puhtaus. Sahdin pelätään usein pistävän maha sekaisin, mutta siltä välttyy hyvällä hygienialla. Kaikki astiat tulee pestä hyvin ja huuhdella kiehuvalla vedellä, neuvoo sahtimestari Pirjo Korpela.

– Pari viikkoa on minimiaika, mitä pitää varata tekeytymiseen. Sahti voi olla lyhyellä ajalla vähän sameampaa.

Sahtia tulee seisottaa 2–4 viikkoa. Aika riippuu pitkälti pitäjästä: jokaisella sahtialueella on omat perinteensä ja sääntönsä.

Tarjoa sahtia ystävälle, ja katso, kuinka posket alkavat punoittaa. Siitähän sen tietää, oliko vahvaa vai ei.

Pirjo Korpela

– Kyllä sahti on jonkinlaisessa nosteessa. Pienpanimot tekevät omia oluitaan, ja sitä kautta täällä riittää sahdin uteliaita maistajia. Paras sahti tehdään kotioloissa.

Itse valmistetun sahdin alkoholipitoisuuden mittaaminen on kuitenkin hankalaa. Korpelalla on kikka tähänkin ongelmaan.

– Tarjoa sahtia ystävälle, ja katso, kuinka posket alkavat punoittaa. Siitähän sen tietää, oliko vahvaa vai ei.

Lahtelainen Pirjo Korpela valmistaa sahtia omassa keittiössään. Lähes 30 vuotta sahtia valmistanut Korpela ei itse pidä sahdin mausta. Useita kilpailuitakin voittanut Korpela kertoo kuitenkin olevansa utelias maun suhteen.

– Jos äiti on Lammilta ja isä Sysmästä, niin pakkohan se on sahtiperinteitä pitää yllä.

Mitä tarvitset? (n. kuuteen litraan sahtia)

  • 10 litran kattila
  • vettä
  • kuutisen litraa rouhittuja sahtimaltaita
  • pari desiä ruismaltaita väriksi
  • katajaa (esimerkiksi metsästä)
  • hiivaa
  • kuurina, jonka tilalla voit käyttää esimerkiksi mehumaijaa tai rakentaa kuurinasi itse kahdesta ämpäristä. Tee sisimpään ämpäriin paljon reikiä ja alimpaan vain yksi, josta neste valuu ulos.

– Sahtiin saa käyttää mallastettua ja mallastamatonta viljaa, humalaa, leivinhiivaa ja katajaa. Mitään muuta erikoista sinne ei saa laittaa, painottaa Korpela.

Ohje

Kaada kattilaan noin 6 litraa rouhittuja sahtimaltaita. Kaada päälle noin 6 litraa kädenlämpöistä vettä. Voit heittää sekaan myös pari desiä ruismaltaita väriksi.

Katajan oksia.
Pirjo Korpela

Laita kattila 100-asteiseen uuniin kolmeksi vartiksi. Kattila ei tarvitse kantta ja sen voi laskea uunin pohjalle. (Tämän kohdan voi toteuttaa myös hellalla, 1-lämmöllä. Silloin kansi laitetaan kattilan päälle.)

Kolmen vartin jälkeen lisää kattilaan vajaa litra 70-asteista vettä. Laita seos takaisin uuniin kolmeksi vartiksi.

Lisää sitten kolmen vartin välein litra vettä: ensin 80-asteista, sitten 90-asteista ja lopuksi 100-asteista vettä. Sekoita seosta joka välissä.

Kun olet lisännyt vettä yhteensä neljä kertaa, kuumenna seos hellalla kiehumispisteeseen.

Rouhittuja sahtimaltaita
Pirjo Korpela

Laita nyt mäski on kuurinaan tai vastaavaan, jonka pohjalla on katajia. Katajan oksat antavat makua ja siivilöivät mäskiä.

Valuta sameaa vettä eli vierrettä noin litran verran. Kaade se uudestaan mäskin päälle, kunnes vierre on kirkasta.

Kaada mäskin päälle kuumaa vettä, kunnes sahtivierrettä on noin 6 litraa.

Kiehauta sahtivierre kattilassa liedellä, jotta viimeisetkin pöpöt kuolevat. Jäähdytä sitten vierre selvästi alle kädenlämpöiseksi..

Sahdin mäskiä.
Pirjo Korpela

Kun vierre on jäähtynyt, laita sekaan noin 1/8 tuorehiivapalasta.

Seosta säilytetään huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Siirrä se sitten kanisteriin tai ämpäriin. Jos laitat seoksen ämpäriin, muista laittaa kansi kiinni. Seos laitetaan kylmään, esimerkiksi jääkaappiin, 2-4 viikoksi.

Ensikertalainen, ole tarkkana:

Seoksen lämpötila ei saa nousta uunissa yli 75 asteen.

Kiehauta valmis vierre pöpöjen minimoimiseksi. Näin selviät ainakin pahimmilta vatsan väänteiltä.

Mäskivaiheessa seoksen tulisi olla paksua puuroa, ei velliä.