Ruotsia matalampi energiaverotus houkuttelee datakeskuksia Suomeen

Ruotsalainen bitcoin-yritys KnCMiner harkitsee datakeskuksen rakentamista kotimaansa asemesta Suomeen. Pohjois-Ruotsissa aikeista ollaan huolissaan, sillä esimerkiksi Bodenissa ja Luulajassa datakeskusvalmiuksiin on investoitu rutkasti rahaa.

Kotimaa
CSC, datakeskus
CSC, Hannu Sonninen

Pohjois-Ruotsissa pelätään, että kansainvälisten datakeskusten houkuttelemiseksi tehdyt investoinnit menevät hukkaan, kun matalampi energiaverotus houkuttaakin yritykset asettumaan Suomeen.

Esimerkiksi ruotsalainen virtuaaliraha bitcoiniin liittyviin datapalveluihin erikoistunut KnCMiner AB on ilmoittanut, että tulevien kolmen datahallin paikkaa haetaan nyt Luulajan ja Bodenin sijaan Suomesta.

– Tämä on pelkkää matematiikkaa. Jos jatkamme Luulajasta oikealle Suomeen, säästämme suuria summia. Olosuhteet ovat samat, ilmasto on sama molemmissa maissa, kuvailee valintatilannetta yhtiön toimitusjohtaja Sam Cole SR Norrbottenin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Investointi on suuruudeltaan noin 100 miljoonaa kruunua eli vajaat 11 miljoonaa euroa. KnCMinerilla on jo datakeskus Pohjois-Ruotsin Bodenissa, missä vanhaan ilmavoimien tukikohtaan on houkuteltu useita kansainvälisiä tietotekniikka-alan yrityksiä.

Suomi on parantamassa edellytyksiään kisata kansainvälisten tietotekniikkajättien investoinneista muun muassa rakentamalla merenalaisen datakaapelin Saksaan.

Kaapelihankkeessa on mukana muun muassa saksalainen Hetzner Online. Se on kertonut myös aikovansa rakentaa datakeskuksen Suomeen.