Virolainen viinarallista: "Suomen vaakunassa pitäisi olla humalainen hirvi"

Otsikko on poiminta sosiaalisen median keskustelusta, jossa virolaiset naiset ällistelivät suomalaisten alkoholiostoksia. Suomalaiset juovat ja vievät mukanaan yli kolmanneksen Virossa myydystä alkoholista.

Kotimaa
Suomi - Finland
Stina Tuominen / Yle

Suomen tulli ilmoitti viime keväänä alkavansa puuttua huojuviin torneihin, joita vedetään ulos Tallinnan-laivoista. Tulli päätti, että ylisuurien alkoholilastien tuojat joutuvat perustelemaan ostoksensa, esimerkiksi isoilla juhlilla. Ellei oma auto ole laivassa mukana, saalis pitää pystyä raahaamaan omin voimin maihin, tulli komensi.

Tyhjin käsin Virosta ei silti edelleenkään tulla, vaan omaan käyttöön voi ostaa 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja kymmenen litraa väkeviä ilman, että viranomaiset kysyvät syytä.

Useimmille sekin on reippaasti yläkanttiin, mutta jotkut ovat joutuneet vähentämään ostoksia tullin päätöksen takia, arvioi virolainen TNS Emor (siirryt toiseen palveluun) -tutkimuslaitos. Sen tuoreiden lukujen mukaan suomalaiset ostivat viime vuonna 34 prosenttia Virossa myydystä alkoholista, kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin toissa vuonna.

Runsas vuosi sitten sama yhtiö kysyi, kuinka suuri osa suomalaisturisteista ostaa Viron-reissullaan alkoholia. Vastaus oli 82 prosenttia. Alkoholiin käytetty summa oli keskimäärin 129 euroa. Maissa juotiin absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna 1,2 miljoonaa litraa vuodessa, mukaan ostettiin viisinkertainen määrä.

Suomalaisen markkinatutkimuslaitoksen TAK (siirryt toiseen palveluun):n viimevuotisessa kyselyssä keskityttiin pelkästään tuomisiin, mutta luvut kertovat jokseenkin samaa tarinaa.

"Viinaa aamulla, lounaaksi ja tauolla..."

Virolaisille, jotka näkevät suomalaiset pungertamassa viinalaatikoita laivaan tai kulauttelemassa tuopillisia Tallinnan satamaravintoloiden ja vanhankaupungin terasseilla, tuntuu syntyneen suomalaisten alkoholinkulutuksesta yleensäkin varsin märkä kuva. Sosiaalisessa mediassa kommentoivien tuntuu olevan vaikea uskoa, että virolaiset itse asiassa juovat enemmän kuin suomalaiset.

Esimerkiksi uutisesta, jossa kerrottiin yli 50-vuotiaiden suomalaisten juovan aiempaa enemmän, virolaiskommentoija kysyi, miten se on ylipäätänsä mahdollista. "Ilmeisesti viinaa aamiaismurojen kanssa, viinalounas, sitten viinapaussi…", hän irvaili.

Uutinen, jonka mukaan suomalaiset juovat enemmän kuin Suomessa asuvat virolaiset, herätti tuohtumusta etenkin otsikollaan: ”Suomalainen juo virolaisen pöydän alle”. Kommentoijat olivat närkästyneitä viinapäänsä puolesta. "Kyllä virolainen juo suomalaisen pöydän alle, mutta se kutale jatkaa juomista sielläkin”, selitti yksi kommentoijista.

Profiili suomalaisesta
Yle Uutisgrafiikka, lähde: TAK

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n tilastossa, joka mittaa alkoholinkulutusta kansalaista kohden, Viro päihittää kaikki muut maat selvästi – myös Suomen. Puhtaassa alkoholissa mitattuna virolaisen keskikulutus on 12,3 litraa ja suomalaisen 9,3 litraa.

Tilaston ongelma on, että suomalaisten Viron-ostokset menevät virolaisten piikkiin. Uutista kommentoineita suomalaisten naapuriapu tämän ykkössijan saavuttamisessa tuntuu harmittavan.

Toisaalta lukua vääristävät vastakkaiseen suunta se, että etenkin etelävirolaiset hakevat alkoholia Latviasta, jossa se on Viroa halvempaa, sekä laittomat juomat, joita kansanterveysviranomaiset arvelevat olevan ainakin viidenneksen Viron kokonaiskulutuksesta.

Niinpä puntit ovat heidän mukaansa todellisuudessa lähes tasan: puhtaaksi alkoholiksi muutettuna Virossa juodaan 11,8 litraa vuodessa täysi-ikäistä kohden, Suomessa 11,6 litraa.

Varsinaisia viinarallikuskeja on 5 %

Vaikka virolaiset suomalaisten alkoholinkulutusta ivailevatkin, ei sen haluta loppuvan, sillä raha on tervetullutta. Viron valtio sai toissa vuonna 3,3 prosenttia verotuloistaan alkoholista. Se riittää esimerkiksi kaikkeen valtiolliseen tukeen kulttuurille, ja reippaasti jää ylikin. Tuoreimmassa budjetissa kulttuurille on jyvitetty alle 2,5 prosenttia.

Viro on nostanut alkoholiveroa jo useina perättäisinä vuosina. Se ei ole karkottanut suomalaisia, mutta uusimmat korotuspäätökset ovat herättäneet niin sosiaalisessa mediassa kuin alkoholintuottajissa huolta suomalaisten kaikkoamisesta.

Hallitus on ilmoittanut 15 prosentin korotuksesta ensi vuonna ja kymmenestä lisäprosentista kahtena seuraavana vuonna. Some-kommenteissa toistuu epäilys, että suomalaiset alkavat noutaa juomansa Latviasta.

Viroon toistuvasti palaavien alkoholiostokset ovat keskimääräistä pienempiä

Kommentoijat ovat lähinnä nuorehkoja miehiä. He eivät tunnu uskovan, että Virossa voisi olla suomalaisille muuta vetävää kuin halvat juomat. Nimimerkki Realistin viesti hallitukselle on tyly: ”Nostakaa vain alkoholin, polttoaineen ja tupakan veroja, niin kohta Virossa on suomalaisia turisteja saman verran kuin neuvostoajalla.”

Niin ei sentään taida olla: TAK:n viimevuotisen tutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia matkalaisista oli varsinaisia viinarallikuskeja. He toivat toivat noin puolet suomalaisten alkoholiostoksista. Yli 70 prosenttia sanoi, ettei Suomea alempi hintasato ollut ratkaissut päätöstä matkustaa Viroon.

Lisäksi sinne toistuvasti palaavien alkoholiostokset olivat keskimääräistä pienempiä, eli jokin muu siellä etelänaapurissa sittenkin eniten suomalaisia kiehtoo.