Ovatko he hulluja? – Päijänne lihasvoimalla päästä päähän

Koulutuskeskus Salpauksen kajakit ja kirkkovene lähtevät valloittamaan Päijännettä. Tarkoitus on meloa ja soutaa Suomen toiseksi suurin järvi päästä päähän runsaan viikon aikana. Matkaa kertyy puolitoista sataa kilometriä.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Koulutuskeskus Salpauksen kahdeksan kajakkia on laskettu vesille Jyväskylässä. Niiden määränpää häämöttää pitkulaisen Päijänteen toisessa päässä Asikkalassa. Matkan varrella poimitaan mukaan Jämsästä kirkkovene.  Lihasvoimin liikkuvia vesikulkineita saattaa moottorivene, joka on samalla myös turvavene.

– Ajatus Päijänteen retkestä sai alkunsa pohtiessamme melontaohjaajakoulutuksen pidemmän kesäretken kohdetta. Jonkin reitin tai vesistön melominen kokonaan kiehtoo monia, onpahan jotain jälkipolville kerrottavaa, sanoo luonto-ohjaajakoulutuksen opettaja Hanna Salminen.

Puolentoista sadan kilometrin urakka

Kajakeille kertyy matkaa sääolosuhteista riippuen 120-160 kilometriä. Jyväskylän satamasta matkaan lähti 13 melojaa.

– Meitä on tässä melomassa luonto-ohjaajaopiskelijoita ja luonto-ohjaajiksi valmistuneita. Tämä Päijänne-Jamboree on valinnainen osa melontaohjaajan kurssia, sanoo Salpauksen opiskelija Iska Knuuttila.

Viikon reissuun on varauduttu muun muassa pelastusharjoituksella ja turvallisuussuunnitelmilla sekä useilla reittisuunnitelmilla.

– Kajakeissa on mukana muun muassa hätäsoihtu,  hinausköyttä ja heittonarua, tyhjennyspumppu sekä tietenkin merikartta alueesta, kertoo Salpauksen luontoalan opettaja Jarno Räsänen.

"Koska se on siinä"

Myös muonat on pakattu kajakkeihin.

– Mielikuvista pitää käyttää, mutta mukaan voi ottaa muutakin kuin niitä nuudeleita, joita kaikilla yleensä on, Salminen sanoo.

Mutta: viikko melomassa Päijänteen hyistä pintaa Suomen koleassa keväässä. Miksi?

– Se, että saa koko Päijänteen melottua on itsessään motivoivaa, Knuuttila sanoo.

Haastattelut teki Riikka Pennanen.