Kiina karkotti USA:n sotilaskoneen keinotekoisten saarten läheltä

Asiantuntijoiden mukaan sotilaallisen konfliktin riski Etelä-Kiinan merellä kasvaa. Kiina näyttää valmistelevan sotilasaluetta kiistellylle merialueelle.

Ulkomaat
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä.Ritchie B. Tongo / EPA

Kiina on karkottanut yhdysvaltalaisen tiedustelukoneen, joka lensi Kiinan Etelä-Kiinan merelle rakentamien keinotekoisten saarten lähellä, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

P8-A Poseidon -tyyppinen tiedustelukone lensi matalimmillaan 4 500 metrin korkeudessa kansainvälisellä vesialueella. Spratlysaarten lähelle rakennettujen keinotekoisten saarten lähellä Kiinan laivaston alus käski useita kertoja konetta poistumaan.

Kun koneen lentäjä vastasi, että kone on kansainvälisellä alueella, kiinalainen vastapuoli ärähti: "Tämä on Kiinan laivasto...mene!"

Poseidon ehti kuvata tapahtumia merellä. Filmiltä nähdään rakennus- ja ruoppaustoimintaa kenotekoisen saaren liepeillä sekä Kiinan laivaston aluksia.

Monien sotilasasiantuntijoiden mielestä Kiinan toiminta viittaa siihen, että se pyrkii luomaan keinotekoisten sartensa ympärille suljetun sotilasalueen. Tällä tavalla Kiina vahvistaa vaatimustaan Etelä-Kiinan meren hallintaan. Kiina vaatii lähes koko merialuetta omaan hallintaansa.

Merenpohjassa on runsaasti öljyä ja muita mineraaleja. Alue on myös tärkeä laivaliikenteen solmukohta.

Sotilaallisen yhteenoton riski on kasvanut Etelä-Kiinan merellä. Kiina on myös antanut Filippiinien sotilaskoneille poistumiskäskyjä.

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla, että se harkitsee sotilaskoneiden lähettämistä alueelle turvaamaan merenkulun vapautta.

Lähteet: Reuters, Yle