Sosiaalisesta mediasta tuli kylän uusi tehokas ilmoitustaulu

Kutsu kylän kesäjuhliin, kuva kevään ensimmäisesta kurjesta pellolla tai ilmoitus tulevasta rompetorista. Ennen tienposken ilmoitustauluun laitettiin nastoilla kiinni tiedot seudun tapahtumista. Nykyään sosiaalisen median yhteisö toimii ilmoitustaulun tavoin.

kulttuuri
Kuvakaappaus Facebook-sivusta
Hauholaiset on yksi lukuisista verkossa toimivista kotiseuturakkautta ja -kontakteja ylläpitävistä yhteisöistä.Miki Wallenius / Yle

Facebook-ryhmät kasvavat kasvamistaan.

Suurimmissa ryhmissä on satoja tuhansia jäseniä ja koko Facebookin suurimmassa lähemmäs kuusi miljoonaa. Tämä ryhmä yrittääkin maailman ennätystä ja pääsyä Guinnessin ennätysten kirjaan.

Erilaiset kirpputorit ja vinkkejä jakavat ryhmät ovat suosittuja ja vilisevät aktiivisia jäseniä.

Hyvä esimerkki tästä on Hauhon pitäjän kaksi omaa ryhmää Hauholaiset sekä Hauhoseura ry. Hauho on nykyisin osa Hämeenlinnaa.

Pienen kylän Facebook-ryhmälle muutama sata jäsentäkin on paljon.

– Näissä Facebook-ryhmissä on entisiä hauholaisia, jotka haluavat pitää yhteyttä juurillensa ja tietenkin nykyiset hauholaiset ovat varsinkin aktiivisia, hauholainen Leni Lustre-Pere kertoo.

Puskaradio ja luontopäiväkirja

Pitäjien omissa ryhmissä käydään läpi kuulumisia, havaintoja ja tapahtumia. Hauhon ryhmät eivät ole poikkeus tästä.

– Ryhmissä jaetaan paljon kotiseutupainotteista asiaa. Eikä siellä jaella pelkästään museokamaa, meillä on paljon nuoriakin mukana, Lustre-Pere muistuttaa.

Sosiaalisesta mediasta on tullut monelle kyläyhdistykselle ilmoitustaulu. Keväällä heräävä luonto innostaa väkeä postaamaan kuvia muuttolinnuista ja supullaan olevista puunlehdistä.

– Paljon on kutsuja tapahtumiin ja varsinkin eläinhavaintoja jaellaan. Ihmiset kertovat mitä eläimiä pihallaan on käynyt ja joidenkin yksilöiden liikkeitä on seurattu minuutti minuutilta, Lustre-Pere naurahtaa.

Nuorisolta toivotaan rohkeutta osallistua keskusteluihin

Leni Lustre-Pere päivittää omaa henkilökohtaista tiliään ja seuraa useampaakin ryhmää.

– Varsinkin tapahtuma kutsuista on helppo seurata mitä milläkin kylällä tapahtuu ja minne mennä jos haluaa jotakin rientoa itelleen, kertoo Lustre-Pere.

Hauholla toivotaan, että nuoriso ottaisi rohkeammin osaa Hauhon ryhmien puheenaiheisiin.

– Varsinkin näihin meidän yleisten asioiden keskusteluihin. Niin että ajatuksia sinkoilisi sinne ja tänne että saataisiin uusia ideoita.

Inkeri Hänninen