Katolisen kirkon homoavioliiton vastaiset rivit rakoilevat Irlannissa – nunna ja pappi loikkasivat homojen puolelle

Irlantilaiset päättävät huomenna perjantaina järjestettävässä kansanäänestyksessä siitä, sallitaanko samaa sukupuolta olevien avioliitot tiukan katolisessa maassa.

Julisteita samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta ja niitä vastaan Dublinissa 19. toukokuuta. Kuva: Aidan Crawley / EPA

Ankarasti homoavioliittoja vastustava Irlannin katolinen kirkko on saanut huomata, etteivät kaikki sen näkyvät edustajat pysy kurissa ja herran nuhteessa. Huomenna perjantaina homoavioliitoista järjestettävän kansanäänestyksen alla muutamat kirkon edustajat ovat livenneet rivistä ja nousseet barrikadille tasa-arvoisen avioliiton puolesta.

Dublinissa työskentelevä pappi Peter McVerry on asettunut näkyvästi samaa sukupuolta olevien avioliittoja ajavan kyllä-kampanjan tueksi.

– Minulle kyse on tasa-arvosta. Meidän on tunnustettava kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen rakkaus. Minulle se ei ole mikään ongelma, isä McVerry sanoo The Independent -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Mielestäni kirkon ei pidä tuputtaa omaa moraalikoodistoaan ihmisille, jotka eivät siihen ehkä usko, hän jatkaa ja muistuttaa homoavioliitossa olevan kyse valtion säätelemästä siviiliasiasta.

Pride of Ireland -elämäntyöpalkinnolla kunnioitettu isä McVerry on tunnettu hyväntekeväisyystyöstään.

"Olemme sortaneet homoja liian kauan"

Toinen näkyvästi samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukeva katolisen kirkon edustaja on dublinilainen nunna Stanislaus Kennedy. Sisar Staniksi kutsuttu 75-vuotias nunna on dublinilaisten keskuudessa tunnettu kodittomien hyväksi tekemästään työstä. Nyt pidetty nunna on asettunut tukemaan kyllä-kampanjaa.

– Olen pohtinut asiaa paljon ja äänestän kyllä tunnustuksena sille, että homoyhteisön jäsenet ovat yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä, sisar Stan perustelee The Irish Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Nunnan mukaan kyse on kansalais- ja ihmisoikeuksista.

– Olemme sortaneet homo- ja lesboyhteisön jäseniä liian kauan, nunna toteaa.

Muutamista näkyvistä poikkeuksista huolimatta katolinen kirkko seisoo kuin kallio homoliittoja vastaan. Irlannin katolisen kirkon arkkipiispan Eamon Martinin mukaan homoavioliitot ovat jumalan tahdon vastaisia.

Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin on tosin todennut, että vaikka hän itse äänestääkin "ei", niin hän ei halua ohjeistaa muita.

Lainmuutoksen kannattajat ovat johtaneet mielipidemittauksissa, mutta homoavioliiton vastustajat ovat kuroneet etumatkaa kiinni äänestyspäivän lähestyessä.

Irlanti poisti homoseksuaalisuuden rikoslaista vasta vuonna 1993.