1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko lemmikeillä jo liian hyvä elintaso: Kissalle syöpähoitoja, koiralle henkivakuutus

Omistaja voi viedä kissansa syöpäleikkauksen ja koiralle saa henkivakuutuksen. Sädehoitoa varten on lähdettävä Ruotsiin. Kela-korvausta lemmikin syöpähoidoista on turha odotella.

Kotimaan uutiset
Eläintenhoitaja Mari Weiden valmistelee Niisku-kissan leikattavaksi.
Kissojen syöpähoidot ovat tätä päivää. Eläintenhoitaja Mari Weiden tekee kissalle terveystarkastuksen. Pertti Huotari / Yle

Lemmikkien terveydenhoito kehittyy suurin harppauksin. Kun oma koira tai kissa sairastuu, moni on valmis turvautumaan kaliisiinkin hoitoihin. Esimerkiksi syövän hoitoon markkinoille on tullut lemmikeille varta vasten suunniteltuja syöpälääkkeitä.

Päätöksen syöpähoidoista tekevät omistaja ja eläinlääkäri yhdessä. Eläinlääkäri Katja Hakkarainen ei halua ottaa kantaa siihen, onko lemmikkien hoitaminen mennyt liian pitkälle.

– Perusteet ovat lääketieteelliset. Esimerkiksi 3-vuotiaalla koiralla voi olla vielä paljon elinvuosia jäljellä ja syöpä kannattaa hoitaa, sanoo eläinlääkäri Katja Hakkarainen Pieneläinklinikka Tuhatjalasta.

Jyrsijä leikkauspöydällä

Syöpähoitoja annetaan myös kissoille ja jyrsijöille. Mutta rajansa kaikella.

– Voidaan myös päättää, ettei hoidossa ei ole mitään järkeä – varsinkin jos eläin on vanha ja sairas eikä hoito auta potilasta elämään pitempään, Hakkarainen sanoo.

Suomessa kissojen ja koirien syöpiin ei ole tarjolla sädehoitoa. Sädehoitoa on lähdettävä hakemaan Ruotsista. Haukkuvia ja naukuvia syöpäpotilaita hoidetaan myös Itävallassa. Lemmikkien terveysturismi on tuttua esimerkiksi Wienissä.

Joskus on annettava periksi. Silloin on edessä lemmikin lopettaminen. Sitä kutsutaan eläinlääkäriasemien toimenpidelistalla eutanasiaksi.

Kissalle oma vakuutus

Ihmisen parhaat ystävät on huomattu myös vakuutusyhtiöissä. Suomalaiset ovat innostuneet vakuuttamaan lemmikkejään. Tarjolla on kissavakuutuksia ja koiran henkivakuutus. Perinteisesti korvausta on voinut hakea myös eläinääkärikuluihin.

– Koiran eläinlääkärikuluja voi korvata 1 000–1 700 euroa vuodessa. Omavastuu on 60 euroa tai 20 prosenttia, sanoo korvausasiantuntija Anu Kostamo vakuutusyhtiö Lähitapiolasta.

Näillä summilla ei vielä vättämättä makseta kalliita syöpäkuluja ja Kela-korvauksia on turha jäädä odottamaan.

Koiralle voi ottaa henkivakuutuksen. Mikäli pahin tapahtuu, vakuutus korvaa koiran hankintahinnan. Keskimääräinen korvaus rotukoirasta on 3 000 euroa. Näyttelyjen tähtikoirista ja arvokkaista työkoirista maksetaan suurempiakin summia.

Lue seuraavaksi