1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Niittitakissa arkkuun? Tosipunkkari ei keski-ikäisty

50 vuotta ikää ja irokeesi päässä. Lahtelaispunkkarin mielestä edes Pertti Kurikan Nimipäivät ei tee punkista salonkikelpoista.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Ei ollut Lahtikaan turvassa, kun punk 70-luvulla rantautui Suomeen rajusti ja "systeemille" kuittaillen. Yksi lahtelaisen punkin pioneereista on Jari Malja. Ensimmäisen punkbändinsä Malja perusti 70-luvun lopulla. Nimi oli Lahden Raivaus.

Vuosikymmenten aikana punkkarius ei ole laimentunut. Nykyinen bändi, vuonna 1984 ensimmäisen keikkansa vetänyt SA-Int vietti kolmekymppisiään viime vuonna. Maljan mukaan myös itse punk elää ja voi paremmin kuin koskaan vuosien 1982-83 jälkeen.

– Punk ei ole hiipumassa, punk-henkisiä ihmisiä on paljon varsinkin maailmalla. Nykyään tosin täytyisi tehdä jotain todella rankkaa hätkähdyttääkseen ihmisiä.

Maljan mukaan punkin suosio tulee ja menee sykleissä.

Voi olla, että kuukaden tai parin ajan kaikki haluavat olla kavereita, siis Kurikan kavereita eivät minun.

Jari Malja

– Aina kun on lama, punk nostaa päätään, Malja nauraa ilkikurisesti.

Ihmisiä on siis nykyään vaikeampaa shokeerata, mutta Maljan mielestä nykyään osataan olla myös suvaitsevaisempia. Irokeesiä ei tarvitse selitellä, mutta siltikään punkille ei tule käymään samoin kuin reggaelle eli pehmentymistä musiikiksi, josta diggaavat sekä äiti että tytär.

Maljan mielestä edes Pertti Kurikan Nimipäivien suosio ei tee punkista pysyvästi koko kansan harrastusta.

– Punkista ei tule koskaan pysyvästi salonkikelpoista. Voi olla, että kuukaden tai parin ajan kaikki haluavat olla kavereita, siis Kurikan kavereita eivät minun.

– Punk tulee aina olemaan marginaalia. Siitä voi tulla yleisesti hyväksyttävää hetkellisesti olosuhteiden pakosta, mutta salonkikelpoisia meistä ei tule koskaan.

Pollaria karkuun kaislikossa

Malja raivasi Lahdessa punkkia tunnetuksi, mutta raivasipa itsensä myös kahnauksiin poliisien kanssa. Erään kerran kahnaa syntyi Mukkulan rannassa järjestetyllä festivaalilla. Maljan bändin esitys päättyi siihen, että punkkarit juoksivat poliisia karkuun kaislikossa.

– Ihmiset eivät tykänneet esiintymisestämme tai kielenkäytöstämme ja joku soitti poliisit.

Poliisipartioita tuli paikalle yhden tai kahden auton sijaan useita.

– Me juostiin siellä pollareita karkuun pitkin Vesijärven rannan kaislikoita, Malja muistelee.

Pakomatkasta huolimatta kutsu kuulusteluun tuli perästä. Myös sakot rapsahtivat.

– Meidän julkinen esiintyminen oli jotenkin paheksuttavaa. Neljä viikkoa myöhemmin olin katsomassa edesmenneen taiteilija Juice Leskisen keikkaa Lahdessa. Leskisen kielenkäyttö oli ainakin 10 kertaa rankempaa kuin meidän, mutta kukaan ei poliiseja soittanut, Malja vertaa.

Entinen punkkari, nykyinen poliisi Kari Kajala ei itsekään täysin välttynyt aktiivisen punkkariuden aikana yhteenotoilta virkavallan kanssa. Kajala soitti Sleepy Sleepersissä vuoden.

– Pojat  joutuivat paljon enemmän tekemisiin poliisin kanssa lähtöni jälkeen 70-luvun lopussa, silloin kun ei tullut huvilupaa esiintyä Lahdessa, Kajala huomauttaa.

Pojat joutui paljon enemmän tekemisiin poliisin kanssa lähtöni jälkeen 70-luvun lopussa, silloin kun ei tullut huvilupaa esiintyä Lahdessa.

Kari Kajala

Kahnauksista poliisin kanssa Kajala muistaa keikan Kansantalolla, jonka aikana silloinen päivystävä komisario katkaisi sähköt.

– Ei kuulemma hiljennetty volyymeja tarpeeksi. Koko keikkapaikka pimeni.

Sähkökatko ei menoa haitannut.

– Tottakai me revittiin siitä irti kaikki riemu ja marttyyrifiilikset siitä, että kytät, Kajala naurahtaa.

Pistols löi pesäpallomailalla päähän

Punkkia Jari Malja maistoi ensimmäistä kertaa 14-vuotiaana. Sex Pistols kuulosti pienen pojan korvaan rajummalta kuin mikään siihen mennessä kuunneltu.

– Siinä jäi Hurriganesit ja Abbat taka-alalle. Ideologiasta ei silloin tajuttu hevon hittoakaan, mutta musiikin rajuus vetosi. Tuntui siltä, kuin joku olisi täräyttänyt pesäpallomailalla päähän, Malja kuvailee.

Sex Pistolsin kuuntelusta alkoi Maljan tie punkkariksi. Eikä Malja ole siltä tieltä kääntynyt. Nykyään Malja ei joudu irokeesia selittelemään vastaantulijoille.

– Taitaa mennä jo vanhuudenhöppänyyden puolelle, Malja kuittaa.

Nykyään ihmiset vaan katsoo, että tuo on varmaan joku kylähullu.

Jari Malja

Toisin oli parikymmentä vuotta sitten. Maljan mukaan 1980-luvulla Lahden yössä sai pelätä terveytensä puolesta, koska punkkarina näytti erilaiselta.

– Enemmän 1980–90 –luvuilla joutui selittelemään ulkonäköään. Nykyään ihmiset vaan katsoo, että tuo on varmaan joku kylähullu.

Sleepparista pollariksi

Kun yhdet pysyvät punkissa, vaihtavat toiset virkavallan puolelle.

Nykyinen rikostarkastaja, entinen punkkari Kari Kajala pistää lyhyen uransa Sleepy Sleepersissä huolettoman nuoruusajan piikkiin. Kajala oli mukana yhtyeen perustamisessa ja ensimmäisellä albumilla. Kyseiseltä, vuonna 1975 tehdyltä Sinulle, äiti -levyltä tunnettu hittikappale Kuka mitä häh? nousi Suomen listan toiselle sijalle.

– Se oli alle parikymppisille koulupojille jännää aikaa. Siinä kyllä koulut kärsi, Kajala kuvailee.

Kajala viihtyi Sleeppareissa vain vuoden.

– Meistähän suuri osa lähti pois, moni meni opiskelemaan ja armeijaan. Lähtöni jälkeen siinä bändissä on ollut mukana kymmeniä ellei satoja soittajia.

Poliisiksi Kajala päätyi omien sanojensa mukaan ajautumalla sattumien kautta.

– En kyllä itsekään oikein aluksi uskonut, mihin olin menossa. Aika nopeasti kuitenkin huomasin, että ala oli sopiva. Tässä ammatissa saa olla rauhassa ja erilaisuutta siedetään.

Poliisikouluun Kajala meni vuonna 1978 ja palasi Lahteen vuonna 1981.