Kaksivuotinen ammattikoulu tyrmätään – "Siirryttäisiin ajassa 30 vuotta taaksepäin"

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa suunnitellaan ammatillisen koulutuksen lyhentämistä kahteen vuoteen. Uudenmaan ammattikouluissa uutinen tyrmistytti.

Kotimaa
Puupuolen ammattiopsikelija sorvin ääressä
YLE

– Ei hyvältä kuulosta. Samalla siirryttäisiin ajassa 30 vuotta taaksepäin, Hyrian yksikönvastaavaa Sami Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan ammatillisen koulutuksen lyhentäminen lyö työelämän vaatimuksia kasvoille.

– Ammattiin valmistuneen pitää olla itsenäinen, kielitaitoinen ja mieluusti myös kansainvälinen. Tätä ei nuori kahdessa vuodessa opi, Silvennoinen korostaa.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa suunnitellaan ammatillisen koulutuksen lyhentämistä kahteen vuoteen. Nykyisin ammatillista peruskoulutusta tarjoavissa ammattikouluissa opiskellaan noin kolme vuotta. Ehdotuksen taustalla on se, että työuria pyritään saamaan pidemmiksi ja opiskelijoita nopeammin työelämään.

Keudan kuntayhtymän johtajan Hannu Heikkilän mukaan koulutuksen lyhentäminen ei pidennä työuria, vaan vaikeuttaa työpaikan löytämistä valmistumisen jälkeen.

– Nykyinen malli, 20 opintoviikkoa työssäoppimista on oikea suunta. Työpaikalla oppiminen on tullut yhä tärkeämmäksi. Monesti nuori työllistyy siihen paikkaan missä on ollut harjoittelemassa, Heikkilä korostaa.

Jatko-opinnot tyssäävät?

Käytännössä ammattikoulutuksen lyhentäminen kahteen vuoteen saataisi tarkoittaa myös, että ammattikoululaisilla ei olisi mahdollisuutta hakea tutkinnollaan korkeakouluopintoihin. Taustalla olisi ammattikoulun tutkintojen laajuuden kaventuminen.

Tutkinto ei enää olisi tasaveroinen lukiosta saadun tutkinnon kanssa. Nyt ammatillisen perustutkinnon suorittanut on oikeutettu hakemaan ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin.

– Kai ne sitten lyhentää lukionkin kahteen vuoteen, Heikkilä täräyttää.

Myös Sami Silvennoinen tyrmää koulutuksen, josta ei olisi mahdollisuutta jatko-opintoihin.

– Kyllä miettisin nuorena tai vanhempana, kannattaako lähteä opiskelemaan ammattia jos siitä ei voi edetä. Kyse on myös tasa-arvosta, tällaisia umpiperiä ei saa rakentaa, Silvennoinen korostaa.