Näkökulma: Sori it is too öörli for beer

Ulkomaalainen asiakas yrittää ostaa kaksi pulloa olutta lähikaupasta kahdeksalta aamulla. Kassa nappaa pullot pois. Tuohtuneelle asiakkaalle ei voi todeta kuin: "This is Finland." Minulle kassa tunnusti, että häntä hävetti.

olut
Antti Korhonen

Piipahdin taannoin lähikaupassa kahdeksan aikaan aamulla hakemassa päivittäistä purukumiannostani. Edelläni kassalla asioi ulkomaalainen nuori naishenkilö.

Hän oli haalinut monenlaista koriinsa. Joukossa oli myös kaksi pulloa olutta.

Kassa toimi tietysti Suomen lakien mukaan ja nappasi olutpullot pois hihnalta. Tästä käynnistyi mielenkiintoinen dialogi.

Asiakas kysyi, mitä ihmettä kassa oikein touhuaa. Kassa pahoitteli, että on liian aikaista myydä olutta.

Siihen asiakas totesi, että ei hän niitä nyt vielä joisikaan, vaan myöhemmin. Kassa jatkoi: "its ögeinst loo". Asiakas kysyy, miksi teillä on olutta hyllyissä, vaikka ette sitä myy.

Kassa toteaa: "This is Finland."

Kun tuohtunut ulkomaanasiakas poistui paikalta, kävin kassan kanssa ihan suomenkielistä keskustelua. Kassa kertoi, että näitä tulee aina välillä, ja kyllä hävettää. Kotimaiset asiakkaat toki jo asian tietävät, mutta eivät hekään sitä ymmärrä.

Pohdimme, että kaljan myynnin lopettaminen iltayhdeksältä saattaa jonkun liialliselta kännäämiseltä pelastaakin. Ainakin periaatteessa.

Sen sijaan se, että kauppa aukeaa seitsemältä ja kaljaa saa myydä vasta yhdeksältä, kuulostaa juuri sellaiselta Absurdanistanin lainsäädännöltä, jollaiseksi määräyksiä ja lakeja niiden vastustajat nimittelevät.

Tuoreet tilastot kertovat, että alkoholin kulutus on kääntynyt hienoiseen laskuun Suomessa. Juomien rahtaaminen Virosta on tosin edelleen nousussa.

Suomalaisten juomista on koitettu säännellä jos jonkinlaisilla rajotteilla jo satoja vuosia. Tähän asti menestys on ollut huono. Juomista on jatkettu ja byrokraatteja haukuttu.

Nyt havaittavissa oleva kulutuksen lasku ei johdu siitä, että kaljaa saa ostaa vasta kello yhdeksältä. Suurempi merkitys on sillä, että känniörveltäminen on nyt vaan niin noloa. Ei eurooppalainen sellaista harrasta.

Ei, vaikka saa ostaa mitä vaan, mistä vaan, milloin vaan.