1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Radio Rock sai Julkisen sanan neuvoston ensimmäisen vakavan huomautuksen

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikkona kahdeksan kantelua, joista kolme muutakin johti langettavaan päätökseen.

Kotimaan uutiset
Radiorock-radiokanavan logo.
Radiorock-radiokanavan logo.Nelonen Media

Julkisen sanan neuvosto on antanut Radio Rockille vakavan huomautuksen tammikuun lopulla lähetetystä ohjelmasta, joka käsitteli vauvan kuolemaa hinkuyskään. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun JSN antaa viime vuonna mahdolliseksi tulleen niin sanotun vakavan huomautuksen.

JSN:n mukaan juontaja antoi täysin väärän kuvan vanhempien osuudesta kuolemaan. Radio Rock levitti samalla virheellisiä tietoja, vaikka sen olisi ollut helppo tarkistaa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut.

Lisäksi Radio Rock laiminlöi Journalistin ohjeiden hienotunteisuusvaatimuksen. Tätä JSN piti erityisen raskauttavana, koska kyse oli vauvan kuolemasta ja sen käyttämisestä lyömäaseena omien mielipiteiden vahvistamisessa.

JSN toteaa, että juontajan suorasukaiset päätelmät ja alatyyliset ilmaisut vielä korostivat epäasiallista vaikutelmaa. JSN katsoo, että Radio Rockin rikkomus on törkeä.

Ohjelmassa Radio Rockin juontaja sanoi vauvan kuolleen, koska vanhemmat uskoivat, että rokottaminen voi aiheuttaa "hemmetin vakavia asioita lapselle". Esimerkiksi Iltalehti ja Ilta-Sanomat kertoivat samana aamuna vauvan kuolemasta ja mainitsivat hänen ikänsä sekä sen, että alle kolmikuukautisia vauvoja ei rokoteta.

JSN:ltä kolme muutakin langettavaa päätöstä

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikkona kaikkiaan kahdeksan kantelua, joista kolme muutakin johti langettavaan päätökseen.

YleX sai langettavan päätöksen ns. yksisarvishoitoa koskevasta jutusta. Se oli JSN:n mukaan kritiikitön, mainosmainen ja täysin haastateltavan ehdolla tehty.

Aamuposti sai tuomion otsikosta, joka otti ennakolta kantaa uutisessa käsiteltyyn oikeusjuttuun. Itse jutussa otsikolle ei ollut katetta.

Raahen Seudun saama langettava päätös syntyi äänin 8-5. Kahden homeopaatin haastattelussa sekotettiin tosiasiat ja mielipiteet, katsoo JSN. Lisäksi siinä sivuutettiin journalistinen kritiikki, vaikka kyse oli kiistanalaisesta asiasta.

Äänestyksessä vähemmistöön jääneiden mielestä haastateltavat esiintyivät oman alansa asiantuntijoina, koulutettuina homeopaatteina.

Lue seuraavaksi