1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tutkija: Bilettäminen on pitänyt pintansa jo 500 vuotta

Juhliminen on sosiaalisen ja yksilöllisen identiteetin rakentamisen kannalta keskeisempiä tapoja. Suomessa tapa opitaan tutkijan mukaan jo nuorena, ja bilettämisellä onkin pitkä historia.

ilmiöt
Yleisöä Hurts-yhtyeen keikalla.
Riina Aarrekorpi / Ruisrock

Bilettäminen viittaa sanana nuoruuteen ja huolettomuuteen. Suomessa juhlitaankin tutkimuksen mukaan paljon nuorena sekä myös vanhempana.

– Ihmiset oppivat bilettämään nuorena kehityspsykologian keskeisessä vaiheessa. Siihen tutustutaan murrosiässä, mutta aktiivisinta se on 20–30 vuoden iässä, sanoo valtiotieteiden tohtori Antti Maunu.

– Ja jos vanhat nuoruuden ystävät tapaavat, niin helposti palataan nuoruuden aikaan. Eli tulee hetki, jolloin koemme olevamme jälleen kuusitoistavuotiaita.

Valtiotieteiden tohtori kuvailee bilettämistä yhdessä olon tekniikaksi tai sosiaaliseksi rituaaliksi. Kaikissa yhteiskunnissa on näitä rituaaleja, jotka kokoavat ihmisiä yhteen.

– Niiden tehtävä on hitsata yhteisöjä yhteen, ja Suomessa se hoituu bilettämällä. Tutkijana näen sen hyvin kaavamaisena, vaikka se on tylsä sana. Suomessa bilettämisen merkitys on suuri, koska meillä on arkisten paineiden vuoksi hankala tavata ihmisiä haluamallamme ajalla.

Hauskanpitoa tarvitsevat kaiken ikäiset

Kaikki juomistilanteet eivät ole bilettämistä. Iän myötä hakeudutaan myös yksilöllisempiin, pienen piirin hetkiin. Rinnalla ovat toki isot massatapahtumat.

Niiden tehtävä on hitsata yhteisöjä yhteen, ja Suomessa se hoituu bilettämällä.

Antti Maunu

– Ei tarvitse mennä kuin Ruotsin laivalle, niin voi huomata kuinka samat perusvoimat jatkuvat bilettämisessä koko elämänkaaren. Myös ikäihmisten alkoholin käyttö ja juhliminen on viime aikoina lisääntynyt, kertoo Antti Maunu.

– Hauskanpitoa ja arjen hölläämistä tarvitsevat kaiken ikäiset.

Valtiotieteiden tohtorin mukaan bilettäminen on universaali ilmiö, josta Suomessa on merkintöjä historiankirjoissa jo noin 500 vuoden takaa.

– Varhaisimmat humalajuomisen kuvaukset ovat jo 1550-luvun merkinnöissä, eli bilettäminen on Suomessa jo Mikael Agricolan aikainen rituaali. Yllättävän vähän ne erovat tämän ajan kesäfestareista tai Lapin laskettelukeskusten menosta, joten bilettäminen on pitänyt pintansa 500 vuotta, naurahtaa Maunu.

Lue seuraavaksi