Sote-kiista syttyi: Jääkö oppositio valmistelun ulkopuolelle?

Hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus tekee sote-uudistuksesta ja sen rahoituksesta poliittisen päätöksen. Oppositio pääsee vain sen seurantaryhmään. Tuleva oppositio ei hyväksy tätä.

hallitusneuvottelut
Juha Sipilä.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallituksen muodostaja Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessaan, että neuvottelijakolmikko tekee sote-uudistuksesta ja sen rahoituksesta poliittisen päätöksen.

– Varsinainen parlamentaarinen valmistelutyö tähän soteen on tehty yhdessä, mutta jonkunlaista seurantatyötä voisi ajatella tähän, Sipilä sanoi.

Tuleva oppositio ei tätä hyväksy.

– Kaikki puolueet sitoutuivat ennen vaaleja, että sote-uudistus valmistellaan parlamentaarisesti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja muistuttaa, että kun sote-uudistus kariutui perustuslakiongelmiin, perustuslakivaliokunta suositteli valmistelun jatkamista kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

– Sote-uudistus on pitkäaikainen prosessi, joka jatkuu seuraavalle vaalikaudelle. Kaikkien eduskuntapuolueiden olisi siksi hyvä sitoutua viemään sitä eteenpäin, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

SDP:n Lindtman muistuttaa, että sote-uudistus vaikuttaa myös kuntien tehtäviin.

– Ne ovat asioita jotka vaikuttavat jokaisen peruspalveluihin. Siksi toivomme, että valmistelussa ovat mukana kaikki, riippumatta millä puolella aitaa ovat, Lindtman sanoo.

Lindtmanin mukaan keskustelu tulevan opposition ja Juha Sipilän kanssa torstaiaamuna sujui hyvässä hengessä.