1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. elokuvat

Kohuttu elokuva Amy Winehousesta on sanavalmiin lahjakkuuden matka päihdehelvettiin

Dokumenttielokuva brittimuusikko Amy Winehousesta on kerännyt Cannesin elokuvajuhlilla kiittävät arvostelut. Muusikon manageri-isä ja entinen aviomies puolestaan syyttävät Amy-dokumenttia valheelliseksi.

Kuva: EPA / STEVE C. MITCHELL

Cannesin elokuvajuhlien yksi odotetuimpia elokuvia on ollut dokumentti 27-vuotiaana kuolleesta laulajasta ja lauluntekijästä Amy Winehousesta. Vuonna 2011 alkoholimyrkytykseen kuollut Winehouse nousi kuuluisaksi jazzia, soulia ja poppia yhdistävällä musiikillaan, mutta myös myrskyisällä elämällään.

Suomeen kesän lopulla saapuva elokuva Grammy-palkitusta muusikosta on saanut kriitikoilta kiitosta. Ohjaaja Asif Kapadia kertoi uutistoimisto Reutersille Cannesin olevan täydellinen paikka ensiesitykselle.  

– Cannes on unelma. Kaikki elokuvantekijät haluavat ensi-iltansa Cannesiin. Tämä on päämäärä. Amyn kaltaisen tähden suhteen Cannes tuntui erityisen sopivalta paikalta. Elokuvan vastaanotto on ollut uskomaton.

Sata ihmistä kertomassa muusikosta

Amy on perinteinen arkisto- ja haastatteludokumentti. Se ei ole yhtä luova kuin animaatiota dokumenttiin yhdistävä tuore elokuva Winehousen tavoin 27-vuotiaana kuolleesta Kurt Cobainista. Amyssa on kuitenkin samanlaista liikuttavuutta ja intiimiyttä kuin Kurt Cobain: Montage of Heck -dokumentissa.

Elokuvaan tehtiin taustatyötä muutama vuosi ja siihen on haastateltu noin sataa ihmistä. Mukana on myös Winehousen perhe. Ohjaaja ei käsittele kuollutta kuuluisuutta ensimmäistä kertaa, edellinen menestysdokumentti kertoi formulakuski Ayrton Sennasta.

Amy-dokumentti lähtee liikkeelle ajasta ennen julkisuutta. Elokuva kertoo miten maailmantähden elämää varjostivat perheen hajoaminen, päihderiippuvuus, syömishäiriö ja tuhoisa parisuhde. Amy antaa ymmärtää, että entinen aviomies kannusti muusikon päihdekäyttöä pitääkseen tämän elättäjänään. Winehousen manageri-isän kuvataan puskeneen tytärtään kiertueelle tämän ollessa päihdevieroituksen tarpeessa.

Manageri-isä elokuvasta: Valheita

Etenkin isä Mitch Winehouse syyttää dokumenttia valheelliseksi. Hän on itse aiemmin kirjoittanut oman paljastuskirjan tyttärestään.

Amy Winehouse isänsä, Mitch Winehousen (oik.) kanssa Lontoossa heinäkuussa 2009. Kuva: Andy Rain / EPA

Ohjaaja Kapadia sanoo tekijöiden pyrkineen Amy Winehousia kunnioittavaan suoruuteen.

– Amy oli rehellinen ja erittäin suora ja me yritimme tehdä elokuvasta totuudenmukaisen. Tarkoituksemme ei ollut suututtaa ketään vaan näyttää millaista hänen elämänsä oli. Löytyi paljon myllerrystä ja siksi asiat menivät miten menivät.

Herää kuitenkin kysymys, oliko terävä muusikko niin vietävissä, mitä dokumentissa annetaan ymmärtää.

Dokumentti pääsee ihon alle

Elokuvan parasta antia ovat kotivideot, joissa esiintyy sanavalmis, hauska ja läheisilleen ja musiikille sydämensä antava nainen. Cannesin lehdistönäytöksessä yleisö nauroi yhdessä Amyn kanssa.

Winehousen vahvuutta sanoitusten tekijänä korostetaan elokuvassa lyriikkagrafiikoilla. Dokumentissa kerrotaan koskettavasti myös, miten paljon tosielämän sydänsurua mahtuu _Back to Black -_hittibiisin sanoituksiin.

Winehousen täydellisyydentavoittelu laulajana paljastuu elokuvassa levytyssessiossa Tony Bennettin kanssa, Winehouse haluaa olla yhtä hyvä kuin ihailemansa duettokumppani. Arvostus paljastuu molemminpuoliseksi. Syvä-äänisen muusikon kanssa levyttänyt laulajalegenda Bennett sanoo dokumentissa, että Winehousen paikka on Ella Fitzgeraldin ja Billie Holidayn rinnalla.