1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensi vuoden ylioppilas – on aika varata juhlien pitopalvelu

Vajaa viikko aikaa valmistaa ruokatarjoilut ylioppilasjuhliin. Yhä useampi vähentää stressiä ostamalla apua pitopalvelusta. Tälle keväälle on jo myöhäistä, sillä varaukset tehdään yleensä jo vuotta aikaisemmin.

Kotimaan uutiset
Ylioppilaslakki, ruusu ja lasi kuohuviiniä.
Yhä useampi ostaa pitopalvelulta ylioppislasjuhlan ruokatarjoilut.Heli Mäkikauppila / Yle

Jos haluaa olla ajoissa liikkeellä ja varmistaa ensi vuonna ylioppilaaksi valmistuvan juhlatarjoilut, kannattaa pitopalveluun olla yhteydessä jo nyt.

Yrittäjät kertovat, että ensimmäiset varaukset tehdään jo vuotta aikaisemmin varsinkin, jos haluaa tilata ruokien lisäksi avuksi tarjoilijoita ja vuokrata astioita.

– Valmistujaisjuhlia varten pitopalvelu varataan entistä aikaisemmin. Meille tuli ensimmäinen varaus tälle keväälle jo kaksi vuotta sitten. Yhteensä järjestämme kuudet yo-juhlat, kertoo juhlamestari Rina Peltonen oululaisesta JuhlaNekasta.

– Ensimmäinen varaus ensi kevään yo-juhlista on jo tullut, vahvistaa yrittäjä Sami Hupli espoolaisesta pitopalvelu Huplista.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Annin Juhlapalvelun yrittäjä, Jouko Pirttimaalle valmistujaisjuhlapäivä on vuoden kiireisin yksittäinen päivä.

Perhe päättää tehdä juhliin kaiken itse, mutta viimeisellä viikolla stressiä pukkaa ja tajutaan, että aika ei yksinkertaisesti riitä.

Jouko Pirttimaa

– Usein käy niin, että perhe päättää tehdä juhliin kaiken itse, mutta viimeisellä viikolla stressiä pukkaa ja tajutaan, että aika ei yksinkertaisesti riitä ja onkin pakko tilata ruoat muualta. Tai sitten iskee epäluulo, että ruoka loppuu kesken ja on pakko ostaa viimehetken täydennystä, Pirttimaa kertoo.

Harvan keittiössä on tilaa valmistaa tarjottavia kymmenille kekkerivieraille, eikä jääkaappiin mahdu montaa täytekakkua.

– Ruokamäärän arvioiminen ei ole helppoa. Yleensä ihmiset valmistavat tarjottavaa aivan liikaa. Ammattilaisen on helpompi laskea, paljonko mitäkin tarvitaan, eikä ruokaa mene hukkaan, toteaa Sami Hupli.

Pöytä täynnä herkkuja.
Useasti vanhemmat valmistavat tarjottavaa ruokaa aivan liikaa.Heli Mäkikauppila / Yle

Yleensä ihmiset valmistavat tarjottavaa aivan liikaa.

Sami Hupli

Ei pullakranssia tai voileipäkakkua

Enää juhlapöydän katseenvangitsija ei ole valtaisa pullakranssi ja keko pikkuleipiä. Nykyisin tarjolla on yhä enemmän suolaisia herkkuja, mutta jotain muuta kuin karjalanpiirakoita ja pikkulihapullia.

Haemme tarjottaviamme varten trendejä maailmalta. Emme tarjoa paahtopaistia ja kermaperunoita.

Rina Peltonen

– Haemme tarjottaviamme varten trendejä maailmalta. Emme tarjoa paahtopaistia ja kermaperunoita - voileipäkakkuakin vain jos asiakas välttämättä haluaa, kertoo Rina Peltonen.

– Ennen haluttiin aina voileipäkakkua, mutta ei enää. Nyt tehdään monipuolisempia tarjottavia. Usein toiveena on sormisyötävä ja coctailpalat, sanoo Sami Hupli.

Jouko Pirttimaa ei ole huomannut merkkiäkään siitä, että voileipäkakkujen suosio olisi romahtanut, vaikka niin vuosittain väitetäänkin.

– Jotkut ihmiset ovat ihan voileipäkakkufaneja. Mutta ne eivät olekaan enää sellaisia majoneesipommeja kuin joskus aikaisemmin.

Jyväskyläläisen pitopalvelu Raija Sipisen yrittäjä, Marja Mäenpään mielestä juhlapäivänä nautitaan ruoasta, eikä liikaa mietitä, onko ruoka terveellistä, onko siinä liikaa sokeria tai rasvaa.

Tärkeintä on tietysti, että sankari saa mieleisensä juhlat.

Marja Mäenpää

– Mielestäni silloin pöydässä pitää olla herkkuja. Juhlatilaisuudet ovat juhlatilaisuuksia ja arki on arkea. Tärkeintä on tietysti, että sankari saa mieleisensä juhlat.

Lue seuraavaksi