1. yle.fi
  2. Uutiset

Liitutaulut ja syötävä paperi muuttuvat koristeiksi kotileipurien kakkukurssilla

Television leipomisohjelmat, kakuntekokurssit ja kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa ovat saaneet aikaan oikean kakkubuumin. Pelkkä pursotus ei enää riitä kaikille, vaan esimerkiksi Turussa sokerimassan lisäksi koristeita tehdään syötävästä paperista.

Kotimaan uutiset
Valmista kakkua ihailtiin porukalla.
Valmista kakkua ihailtiin porukalla.Minna Rosvall / Yle

Kahvilayrittäjä Jonna Silénin kakunkoristelukursseilla pureudutaan vaativimpiin tekniikoihin. Sokerimassasta tehdään muotilla kukkia. Sen jälkeen kukat värjätään huolellisesti.

– Sillä saa enemmän aikaiseksi kuin, että sinulla on valmis muotti, millä teet sen koristeen. Haluan opettaa ja näyttää, miten saa pienilläkin nikseillä aina vaan näyttävämpiä kakkukoristeita, kertoo Silén.

Kotileipurit ammentavat vinkkejä ja ohjeita erityisesti netistä. Kursseille saavutaan viimeistelemään taitoja. Ioanna Mauromichalis on aina harrastanut leipomista ja pitänyt siitä lapsesta saakka. Hän toivoi oppia koristeluun, sillä hyvänmakuisia kakkuja hän osaa jo tehdä.

Ioanna Mauromichalis harjoittelee paperikukan tekoa.
Ioanna Mauromichalis harjoittelee paperikukan tekoa.Minna Rosvall / Yle

– On se semmoista näpertämistä, mutta kyllä siihen ihan jokainen pystyy. Kun vähän kokeilee ja on hyvä opettaja, kannustaa Ioanna.

Itse tehty koriste antaa uusia elämyksiä

Kakkuinnostuksen taustalla on laajemminkin ihmisten halu tehdä asioita itse. Kahvilayrittäjä Jonna Silén on huomannut, että koristelu onnistuu heiltä, jotka osaavat käsityötaidot.

Riisipaperiruusun värittämistä.
Riisipaperiruusun värittämistä.Minna Rosvall / Yle

– Tässä ovat käytössä ne samat menetelmät kuin silkin tai kankaan työstämisessä. Jos vain tykkäät tehdä käsilläsi töitä, taito näkyy myös syötävän taiteen tekemisessä, kertoo Silén.

Jos vain tykkäät tehdä käsilläsi töitä, taito näkyy myös syötävän taiteen tekemisessä.

Jonna Silén

Ioanna Mauromichalis myöntää myös, että asioiden tekeminen itse kiinnostaa häntä.

– Jollain tavalla siitä ruuasta tai leivonnaisesta tulee arvokkaampi, kun sen on itse tehnyt tai valmistanut. Oma bravuurini on mango-juustokakku. Sitä tulee tehtyä aika usein, kertoo Ioanna.

Uusin trendi on liitutaulu

Toinen tekniikka, jota Jonna opettaa tällä kertaa on kukkien tekeminen syötävästä paperista. Tekniikkaa koristeluun käyttää Jonnan mukaan Suomessa erittäin harva, mutta muualla maailmalla tekniikka on suosittua.

Kakkukoristelussa trendit seuraavat sisustustrendejä.

On se semmoista näpertämistä, mutta kyllä siihen ihan jokainen pystyy.

Ioanna Mauromichalis

Uusin idea on tehdä kakun pintaan liitutaulu, johon pystyy maalaamaan. Jonna haastaa valitsemaan muita värejä kuin iänikuista vaaleanpunaista.

– Kun käyttää vähän rohkeampia väripaletteja, kontrasteilla saa aika paljon aikaiseksi. Meidän valkoisessa kakussa tummat värit ja tummat koristeet tuovat tosi kivan kontrastin, pohtii Silén.

Suuriin juhliin tilataan kakku kondiittorilta

Vaikka kotileipurit loistavat taidoillaan, kondiittoria tarvitaan silti yhä suurimmissa juhlissa. Parhaillaan on käynnissä kovin sesonki. Valmistujaiset lähestyvät, ja kesähäiden kakkuja tilaillaan viimeistään nyt.

– Aika paljon suomalaiset tykkäävät edelleen valkoisesta. Me koristelemme valmistujaiskakkuja aika paljon aidoillakin kukilla ja silkkinauhoilla. Juustokakut ovat suosituimpia valmistujaiskakkuja. Ristiäisiin ja häihin kerroskakut ovat olleet ykkösvalinta, kertoo Jonna Silén.

Jonna Silén esittelee kondiittori Ella Suomisen lopputyötä.
Jonna Silén esittelee kondiittori Ella Suomisen lopputyötä.Minna Rosvall / Yle
Lue seuraavaksi