1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtion johtamisen kannalta tärkeitä alueita suojataan ilmailukielloilla – pienoiskopterit herättävät epäilyksiä

Uudella Ilmailukieltoasetuksella turvataan muun muassa tasavallan presidentin kanslia ja virka-asunto. Tähän saakka ilmailukieltoja on ollut vain ydinvoimala-alueiden ja Kilpilahden öljynjalostamon yläpuolella.

Tasavallan presidentin virka-asunto Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtioneuvosto on määrännyt Helsinkiin ja Naantaliin uusia ilmailukieltoalueita.

Toukokuun 28. päivänä voimaan tuleva ilmailukieltoasetus koskee Helsingissä Kruununhakaa, Meilahtea ja Munkkiniemeä sekä Naantalissa Luonnonmaata.

Ilmailu näiden alueiden yläpuolella kielletään, koska ne ovat valtion johtamisen kannalta tärkeitä.

–  Kruununhaan alueella on valtioneuvoston rakennuksia, kuten tasavallan presidentin kanslia ja valtioneuvoston linna sekä lukuisia muita valtion johtamisen kannalta tärkeitä kohteita. Meilahdessa on presidentin virka-asunto ja Munkkiniemessä valtion vierastalo. Luonnonmaalla sijaitsee tasavallan presidentin kesäasunto, kertoo hallitusneuvos Maija Ahokas liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Myös teknologian kehittyminen aiheutti keskustelua asetusta pohtineessa työryhmässä, kertoo linnanvouti Anne Puonti tasavallan presidentin kansliasta.

– Pieniä koptereita käytetään nykyään muun muassa kuvaamiseen. On syytä tietää, missä tarkoituksessa niitä liikkuu valtion johdon kiinteistöjen lähellä.

Uudet kieltoalueet ulottuvat noin 150 metrin korkeuteen. Lentotoiminnan lisäksi myös miehittämätön ilmailu ja lennokit ovat kiellettyjä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi kuitenkin myöntää ilmailuun poikkeuslupia erityisistä syistä.

Aiemmin ilmailukielto on asetettu vain ydinvoimala-alueille Loviisaan ja Olkiluotoon. Marraskuussa 2014 myös Kilpilahden teollisuusalueelle asetettiin ilmailukielto siellä sijaitsevan öljyjalostamon vuoksi.