Jobbarit hämmentävät asuntomarkkinoita – ylimääräiset palkkiot jopa kymmeniä tuhansia

Pääkaupunkiseudulla ja Kaakkois-Suomessa venäläisille myytävien asuntojen välitystoiminnassa on mukana järjestelijöitä, jotka ottavat jopa kymmenien tuhansien eurojen ylimääräisen välityspalkkion. Käytännössä alalla toimivat kahdet asuntomarkkinat, jolloin osa kiinteistöistä ilmoitetaan myyntiin vain venäjänkielisillä sivuilla.

Kotimaa
Kaakkois-Suomesta myydään taloja kaksilla eri ilmoituksilla ja hinnoilla.
Kaakkois-Suomesta myydään taloja kaksilla eri ilmoituksilla ja hinnoilla.Kuvakaappaus kiinteistövälittajien verkkosivuilta.

Etelä-Savon ja Kymenlaakson rajalla Mäntyharjun Käävänkylässä myynnissä oleva hyväkuntoinen omakotitalo vaihtaa omistajaa 238 000 eurolla. Talo ehti olla myynnissä vain pari viikkoa, kun kohde ilmestyi yllättäen myös venäläiselle asunnonmyyntisivustolle. Siellä kohdetta myydään 288 000 euron hintaan.

– Meillä ei ole tästä tietoa, mutta sama kohde on kyseessä. Venäläinen agentti on ottanut tämän omille sivuilleen meiltä kysymättä, hämmästelee kiinteistövälittäjä Kalevi Siltovuori Sp-Koti Kouvolan Kotikeskus Oy:stä.

Siltovuoren mukaan asunto myydään alkuperäisellä hinnalla ostajasta riippumatta, myynti-ilmoituksissa oleva 50 000 euron hintaero on agentille jäävä palkkio.

– Tässä ollaan samoilla markkinoilla kahden myyjän toimesta. Jos ne löytävät ostajan, joutuvat he junailemaan kaupan meidän kauttamme, koska meillä on sopimukset myyjän kanssa, jatkaa Siltovuori.

Suomen Kiinteistövälittäjäliiton mukaan havaintoja vastaavista hintaeroista tehdään aika-ajoin erityisesti pääkaupunkiseudun ja Kaakkois-Suomen alueella myytävissä kohteissa.

– Jos kiinteistövälittäjä käyttää venäläistä välitysliikettä, kohteiden hinnat ovat tällöin kuitenkin samat, vakuuttaa toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Venäläiselle sivustolle kohde päätyy vaivihkaa, jos agentti uskoo sille löytyvän kysyntää Venäjällä. Tällöin kaupat tehdään alkuperäisen välittäjän kanssa, mutta jobbari toimii tulkkina ja avustaa kaupanteossa. Palvelusta perittävä palkkio jää jobbarin ja ostajan väliseksi asiaksi.

– No eipä ole kyselyjä Venäjältä ollut, puuskahtaa kiinteistövälittäjä Kalevi Siltovuori.

Ukrainan kriisi ja ruplan arvon heikentyminen on hiljentänyt venäläisten asuntokaupan Kaakkois-Suomessa. Edes viimeaikainen ruplan vahvistuminen ei ole tuonut ostajia takaisin.

Asuntojobbareiden toimintaan on vaikea puuttua, sillä toiminta on sinällään laillista.

– Oikeastaan ainoa keino on, että välitysliikkeet kirjaavat netin myynti-ilmoitukseen kopiointikiellon, mutta tätä ei välttämättä noudateta, sanoo toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas Suomen Kiinteistövälitysliitosta.

Asuntoja vain venäläisille - kahdet asuntomarkkinat

Osaa pääkaupunkiseudulla ja Kaakkois-Suomessa myytävistä asunnoista kaupataan yksinomaan venäjänkielisillä asuntosivustoilla.

– On tullut tapauksia, joissa myyjä tietää pyytävänsä ylihintaa eikä saa summaa Suomesta, joten hän yrittää myydä suoraan venäläiselle, sanoo toimitusjohtaja Antti Kurhinen Fin-Rus Real Estatesta.

Myös moni Suomi-asunnonosta luopuva venäläinen ilmoittaa kohteesta mieluummin venäjänkielisellä sivustolla jo yksistään kieliongelmien takia.