Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen uuden ajan matkapuhelinverkko otettiin koekäyttöön Oulussa

Oulun uutukainen 5G-testiverkko koeponnistettiin torstaina. Ensi alkuun verkkoa kokeiltiin VTT:n suljettuna ympäristönä, mutta kesäkuun puolella verkko avautuu Oulun yliopistolla avoimena testiympäristönä.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulun 5G-verkot toteutetaan VTT:n, yliopiston ja yhteistyökumppaneina olevien yritysten kanssa. Testiverkossa voidaan jatkossa kokeilla ja pilotoida uutta tiedonsiirto teknologiaa ja uudenlaisia verkkopalveluita todellisissa olosuhteissa. Langattomassa datasiirrossa 5G-teknologian ennakoidaan lyövän itsensä nopeasti läpi, sillä nykyiset 3G- ja 4G-verkot ovat täyttymässä.

Uuden verkon merkitys korostuu myös kun koneiden ja laitteiden välinen langaton datasiirto yleistyy ja vaatii lisää tiedonsiirtokykyä.

Matkapuhelinverkkojen uusi 5G-verkko on seuraavan polven langatonta tekniikkaa. Se tarjoaa nykyisiä verkkoja laajempia multimedia- ja pilvipalveluita ja antaa enemmän joustoa myös tukiasemien käyttöön. sekä verkkolaitteiden yhteistyöhön. Uuden tekniikan on määrä säästää myös energiaa ja materiaalien käyttöä.