1. yle.fi
  2. Uutiset

Saapas joutuu etsimään nuoria juhlijoita piiloista – "Monella nuorella on rohkeutta sanoa päihteille myös ei"

Nuorten julkijuopottelu kaupunkien keskustoissa on vähentynyt. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei bileitä pidettäisi. Ne ovat siirtyneet piiloon: koteihin, mökeille ja jopa metsiin.

Kotimaan uutiset
Nuorisoa Kampin keskuksessa.
Yle

Kajaaniin saapuu perjantaina kaksi pikkubussillista vapaaehtoistyöntekijöitä Jyväskylän Saappaasta. Matkan tarkoituksena on vaihtaa kokemuksia ja tutustua Kajaanin Saappaan toimintaan. Saapaslaiset muun muassa päivystävät Kajaanissa perjantai-iltana, jolloin liikkeellä on autopartio ja katupartioita.

– Meillä on Kajaanin kanssa pitkä historia. Kajaanissa Saapas on toiminut 35 vuotta, ja kajaanilaiset toimivat meidän mentorinamme yhdeksän vuotta sitten, kun Jyväskylän Saapas aloitti toimintansa. Nyt voimme tutustua myös kajaanilaisiin ja sotkamolaisiin nuoriin, kertoo Petri Grönholm Jyväskylän Saappaasta.

Nuoret ovat Grönholmin mukaan lähtökohtaisesti samanlaisia joka puolella Suomea.

– Jokaisessa kaupungissa on kuitenkin omat taajamansa, ja jonkun taajaman nuoret saattavat olla erilaisia kuin toisessa taajamassa. Jyväskylään tullaan opiskelemaan, joten kaupunki on kuin sulatusuuni. Jyväskylässä ei ole välttämättä tiettyä kulttuuria, mitä voi löytyä Kainuusta, ennakoi Grönholm.

Nuori voi ottaa yhteyttä, jos tilanne on karannut käsistä

Koti, koulu ja kaverit puhuttavat nuoria aina, kertoo Tarja Vehkaoja Kajaanin Saappaasta. Hänen mukaansa nykyisin nuoret joutuvat pohtimaan asioita erilaisten paineiden alla kuin aiemmin. Myös nuorten eriarvoisuus on lisääntynyt, Vehkaoja kertoo.

– Tällä hetkellä suurin tarve on keskustelulle. Me kohtaamme nuoria, meillä aikuisilla on aikaa nuorten kysymyksille ja asioille. Keskustelemme. Sitä varten olemme liikkeellä.

Kesän isot tapahtumat tietävät saapaslaisille kiireitä. Kajaanin ja Jyväskylän saapaslaiset päivystävät yhdessä muun muassa Kalajoen Juhannuksessa ja PipeFestissä Jämsän Himoksella. Lisäksi Kajaanissa ja Jyväskylässä päivystetään kahden päivän ajan koulujen loputtua.

Saapas-logo hupparissa.
Saapaslaisen tunnistaa Saapas-logosta.Katja Oittinen / Yle

Grönholmin ja Vehkaojan mukaan sekä Kajaanissa että Jyväskylässä nuoret käyttävät päihteistä eniten alkoholia. Vaikka julkijuopottelu on vähentynyt kaupunkien keskustoissa, eivät nuorten juhlat ole kadonneet.

– Jyväskylässä on ollut viime vuosina isoja kotibileitä, jossain voi olla myös metsäbileet. Meidän täytyy tutkia ja katsella sosiaalisessa mediassa, että mistä nuoria löytyy. Meillä on päivystäjinä myös parikymppisiä nuoria, joten he tietävät aika hyvin, mitä kaupungissa tapahtuu. Itse olen välillä pihalla kuin lumiukko, että mihin suuntaan pitäisi mennä, Grönholm naurahtaa.

On paljon nuoria, jotka eivät halua bilettää niin, että otetaan rajusti alkoholia. Monella nuorella on rohkeutta sanoa päihteille myös ei.

Tarja Vehkaoja

– Jonkin verran nuoret myös ilmoittavat Saappaalle esimerkiksi mökkibileistä. Huolestunut nuori voi soittaa ja pyytää meitä auttamaan, koska tilanne on karannut käsistä. Ja se on hyvä, käymme mielellämme paikalla, jatkaa Vehkaoja.

Grönholm ja Vehkaoja ovat huomanneet, että yhä useampi nuori ei halua käyttää alkoholia tai muita päihteitä lainkaan.

– Yleensä perjantaisin asiakkaana on lähinnä 20–29-vuotiaita humaltuneita nuoria aikuisia. Todella nuorten juopottelu on poistunut katukuvasta aika hyvin, kertoo Grönholm.

– On paljon nuoria, jotka eivät halua bilettää niin, että otetaan rajusti alkoholia. Monella nuorella on rohkeutta sanoa päihteille myös ei. Se on hieno suunta, sanoo puolestaan Vehkaoja.

Lue seuraavaksi