1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Reuters: Turkin tiedustelu avusti asekuljetuksia Syyrian kapinallisalueille

Uutistoimisto Reuters on perehtynyt turkkilaisten santarmien todistajanlausuntoihin, joiden mukaan Turkin tiedustelupalvelun MIT:n työntekijät saattoivat aseistusta kuljettaneita kuorma-autoja Syyriaan. Turkki on kiistänyt lähettäneensä aseita Syyrian kapinallisille.

Ulkomaat
Mies rynnäkkökivääri käsissään.
EPA

Turkin tiedustelupalvelu MIT auttoi kuljettamaan aseita Syyrian islamistikapinallisten hallitsemille alueille, kertoo uutistoimisto Reuters. Reuters on tutustunut turkkilaisten santarmien todistajanlausuntoihin, joiden mukaan Turkin valtiollisen tiedustelupalvelun MIT:n virkailijat saattoivat aseistusta kuljettaneita kuorma-autoja Syyriaan. Turkki on kiistänyt aseistaneensa Syyrian kapinallisia.

Syyria on syyttänyt Turkin päästäneen aseita ja taistelijoita rajansa yli Syyriaan edistämään presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatamista. Osa näistä taistelijoista ja aseista olisi sittemmin päätynyt vahvistamaan ääri-islamilaista Isis-järjestöä.

Turkki on jatkuvasti kiistänyt syytökset kovan linjan islamistien aseistamisesta ja sanoo tiukentaneensa rajavalvontaansa.

Reutersin näkemissä oikeudenkäyntiasiakirjoissa on kyse tapahtumista loppuvuonna 2013 ja alkuvuonna 2014. Turkkilaiset poliisit ja santarmit tutkivat yhden kuorma-auton marraskuussa 2013 ja kolme muuta tammikuussa 2014 eteläisessä Adanan maakunnassa. Taustalla oli syyttäjien saama vihje asekuljetuksista.

Santarmien todistajanlausuntojen mukaan kuorma-autot kuljettivat ohjusten osia, ammuksia ja puolivalmiita kranaatinheittimen ammuksia. Autoja saattoivat Turkin tiedustelupalvelun MIT:n virkailijat.

Yhden kuorma-auton kuljettajan kerrotaan sanoneen, että lasti tuotiin ulkomaisella lentokoneella Ankaraan ja että hän oli kuljettanut samanlaisia lasteja aiemminkin. Tammikuussa tehtyyn etsintään osallistunut santarmi kertoi lausunnossaan, että MIT:n virkailijat olivat puhuneet asekuljetuksista kapinallisille rajalla sijaitsevista varastoista.

Ensimmäinen kuorma-auto takavarikoitiin, mutta kolme tammikuussa 2014 pysäytettyä autoa päästettiin jatkamaan matkaansa, kun autoja saattaneet MIT:n virkailijat olivat uhanneet poliiseja ja tehneet vastarintaa.

Adanan maakunnan naapurimaakunta Hatay sijaitsee Syyrian rajalla. Etsintöjen aikaan raja-aluetta Syyrian puolella kontrolloi kovan linjan islamistinen kapinallisryhmä Ahrar al-Sham.

Ryhmän johtajiin kuuluva Abu Khaled al-Soury (siirryt toiseen palveluun) oli taistellut al-Qaidan perustajan Osama bin Ladenin rinnalla ja oli lähellä al-Qaidan nykyistä johtajaa Ayman al-Zawahiria. Hän sai sittemmin surmansa helmikuussa Aleppossa tehdyssä pommi-iskussa (siirryt toiseen palveluun), jonka uskotaan olleen Isisin työtä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että tammikuussa pysäytetyt kuorma-autot kuuluivat MIT:lle ja olivat kuljettamassa avustuksia. Erdoğanin mukaan syyttäjillä ei ollut valtuuksia tutkia MIT:n ajoneuvoja.

Turkin presidentti sanoi syyttäjien kuuluvan hänen poliittisten vihollistensa muodostamaan verkostoon, joka haluaa saattaa hallituksen huonoon valoon.

Tapahtumia tutkineet syyttäjät Özcan Şişman ja Aziz Takçı ovat nyt itse pidätettyinä ja syytettyinä laittomista etsinnöistä. Reuters on nähnyt myös Şişmanin vangitsemisvaatimuksen, jossa häntä syytetään valtionsalaisuuksien paljastamisesta ja hallituksen mustaamisesta väittämällä sen avustavan terroristiryhmiä.

Şişman ja Takçı kiistävät syytteet.

Lisäksi Reutersin näkemien oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan yli kolmeakymmentä tammikuun etsintöihin osallistunutta santarmia syytetään muun muassa sotilassalaisuuksien vakoilusta ja vallankaappaushankkeista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi