1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lojuuko ullakollasi huippuarvokas natsikamera?

Tarunomainen sota-ajan Leica on ollut keräilijöiden tähtäimessä vuosikymmeniä. Tamperelainen kamerakauppias uskoo, että miljoonan euron arvoisia kameroita voi löytyä Suomesta.

Kuva: Matti Vikman / Yle

Leican tarina alkaa yli sadan vuoden takaa. Mikroskoopeistaan tunnetun yrityksen pääsuunnittelija rakenteli vapaa-ajallaan kameran, joka loi pohjan vuosikymmenten menestystarinalle.

Yksi legendaarisista malleista on Leica IIIc, joka ilmestyi vuonna 1940. Sota-ajan tuotteena se oli myös Saksan sotavoimien käytössä.

– Suomessa voi olla maailman kalleimpiin kameroihin kuuluvia natsi-Leicoja. Niiden arvo nousee yli miljoonan euron, toteaa tamperelainen kamerakauppias Juho Leppänen.

Kaiverrukset ratkaisevat

Keräilijöitä kiinnostavat Leicat, joihin on kaiverrettu natsi-Saksan tunnuksia. Saksan kotka, hakaristi ja Luftwaffe-teksti nostavat hinnan pilviin.

Aitoja natsiajan Leicoja on jäljellä vain kymmeniä koko maailmassa.

Juho Leppänen, kamerakauppias

Saksassa ja Itävallassa olevista kameroista on Juho Leppäsen mukaan poistettu kaiverruksia, koska natsiaika haluttiin unohtaa. Tämä on nostanut jäljellä olevien laitteiden arvoa entisestään.

– Kameroita valmistettiin muutamia tuhansia, ja näistäkin vain osa meni Saksan armeijalle. Aitoja natsi-Leicoja on jäljellä korkeintaan kymmeniä koko maailmassa, Leppänen arvioi.

Vain muutama myyntiin

Helsingissä aikoinaan kamerakauppiaana toiminut Esko Putus tunnetaan Leica-asiantuntijana. Hän on seurannut natsikameran vaiheita vuosikymmeniä, vailla tuloksia.

– Pitkän urani aikana en kuullut mitään vihjettä siitä, että Suomessa olisi kyseisiä laitteita, Putus sanoo.

Esko Putus kertoo Wienissä sijaitsevasta, maailman suurimmasta Leica-tuotteiden huutokauppakamarista. Putuksen mukaan viimeisten 30 vuoden aikana huutokauppaan on päätynyt vain muutama, todistettavasti aito natsiajan kamera.

– Luulisi, että perilliset olisivat tuoneet kameran näytille, jos sellainen Suomesta löytyisi, Putus toteaa.