1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Polttareiden lyhyt historia Suomessa – polterabendista nykypäivään

Suomen polttaripiirit olivat 200 vuotta sitten varsin pienet. Juhlan luonne on vaihtunut ruotsinkielisen yläluokan hurvittelusta koko kansan huviksi.

Polttareihin on kuulunut vuosikymmenten saatossa jos jonkinlaisia leikkejä, vaikka alkuperä on aika kaukana nykykäytännöistä. Kuva: Yle

Suomessa polttareita on vietetty 1800-luvulta asti. Polttareita eli saksalaisittain polterabendia juhlivat silloin vain ruotsinkieliset aatelis- ja porvarissäädyn miehet. 1900-luvulle tultaessa tapa levisi myös yläluokkaisten, ruotsinkielisten naisten keskuuteen.

Naisten arkirooli oli tällöin hillitty –  polttareissa sukupuoliroolit käännettiin päälaelleen mieheksi pukeutumalla. Miesten polterabendeissa ei ristiinpukeutumista harrastettu. Herrojen juhlinta oli seksuaalissävytteisempää, eikä prostituutiokaan ollut vierasta.

Alkuperäisen saksalaisen polterabendin sisältö oli hieman erilainen. Ystävät ja sukulaiset kerääntyivät hääparin asunnolle tarkoituksenaan tuottaa mahdollisimman paljon ääntä muun muassa rikkomalla astioita. Särkynyt keramiikka toi onnea, ja hääparin tuli siivota vieraiden aiheuttama sotku.

Nykyiseen asuunsa polttarit muotoutuivat 1960-luvun jälkeen. Koska virallista polttarikaavaa ei ole kuten esimerkiksi häillä tai hautajaisilla,  viettävät hääparit ”viimeistä vapaailtaansa” monin eri tavoin. Usein suomalaisiin polttareihin yhdistetään ainakin alkoholi, taiat, saunominen ja naamiaisasut.

Moderneihin polttareihin voi kuulua muun muassa naamioitumista, tehtäviä, urheilua, ulkomaanmatkoja, saunataikoja ja erilaisia rituaaleja. Vaikutteita otetaan ympäri maailman, saksalaisesta astioiden rikkomisesta aina rauhallisempaan morsiuskutsut-perinteeseen.

Historiikin lähteenä on käytetty mm. Niilo Rinteen pro gradu -tutkielmaa "Polttareiden mieli" vuodelta 2010.