Hyppää sisältöön

Ex-kansanedustajalla suuret pääomatulot – haki silti sopeutumiseläkettä

Merkittävää pääomatuloa nauttiva ex-kansanedustaja Anne Holmlund (kok.) on hakenut suurista tuloistaan huolimatta sopeutumiseläkettä. Hän jätti eduskunnan keväällä.

Kuva: Yle

Eduskunnan keväällä jättänyt kansanedustaja Anne Holmlund (kok.) on hakenut kansanedustajan sopeutumiseläkettä huomattavista pääomatuloistaan huolimatta.

Eläkettä saavat kansanedustajat, jotka ovat olleet eduskunnassa ennen viime vaalikautta vähintään seitsemän vuotta. Eläke on useita tuhansia euroja kuukaudessa.

Holmlund ei kerro Ylelle tarkkaa eläkkeensä määrää mutta vahvistaa, että hänelle on myönnetty sopeutumiseläke. Eläkkeen taso riippuu kansanedustajakauden pituudesta ja tuloista, joihin Holmlundilla vaikuttaa myös toimiminen sisäministerinä 2007–2011.

Holmlundilla on merkittävä omaisuus, ja hänen pääomatulonsa ovat viime vuosina olleet kymmeniätuhansia euroja. Sopeutumiseläkkeen määrään vaikuttavat ansio- mutta eivät pääomatulot.

Kunnon pääomatulot

Anne Holmlund ei tahdo kommentoida, paljonko hän on saanut tuloja viime vuosina. Vuonna 2011 hän sai verotietojen mukaan pääomatuloja noin 217 000 euroa, 2012 yli 60 000 euroa ja vuonna 2013 lähes 55 000 euroa.

– Sopeutumiseläke perustuu lakiin, jota on uudempien kansanedustajien kohdalla jo muutettu, Holmlund kommentoi yleisellä tasolla.

Toinen kokoomuslainen eduskunnan jättänyt satakuntalainen eli Sampsa Kataja puolestaan ei ole hakenut sopeutumiseläkettä. Hän katsoo, että kyse on kaikkien kansanedustajien kohdalla henkilökohtaisesta ratkaisusta.

– Jokaisen pitäisi pyrkiä siirtymään työmarkkinoille. Uskon pystyväni elättämään itseni työtä tekemällä, juristina työskentelevä Kataja kertoo.

Moni ei oikeutettu

Kolmas eduskunnan jättänyt satakuntalainen Anssi Joutsenlahti (ps.) on jo eläkeiässä eikä sen takia saa sopeutumiseläkettä.

Eduskunnasta pudonnut Sauli Ahvenjärvi (kd.) ei ole enää oikeutettu sopeutumiseläkkeeseen, koska hän on päässyt eduskuntaan lainsäädännön muutoksen jälkeen. Hänellä on oikeus vain lyhyeen sopeutumisrahaan.

Eduskunta päätti ennen vuoden 2011 vaaleja, että sopeutumiseläkkeen korvaa summaltaan kiinteä sopeutumisraha, jota maksetaan 1–3 vuotta. Eläke koskee kuitenkin edelleen ennen vuotta 2011 valittuja edustajia. Sopeutumisrahaan vaikuttaa myös pääomatulojen määrä.

.
.