Kalastusmaksu palautuu kalavesien hyväksi

Järvi-Suomen alueelle palautuu kalastuksenhoitomaksuja reilut puolitoista miljoonaa euroa. Ne kohdennetaan kalavesien hoitoon, mutta myös nuoriso- ja tutkimustyöhön.

kalastusluvat
Virveleitä veneessä.
Riku Kaminen / Yle

Valtion kalastuksenhoitomaksusta kertyneitä varoja palautetaan Järvi-Suomen alueelle 1,6 miljoonaa euroa. Keski-Suomeen summasta palautuu reilut 240 000 euroa.

Keski-Suomessa on 13 kalastusaluetta. Palautuvista rahoista suurin osa, runsaat 100 000 euroa, menee kalastusalueiden yleisavustuksiin. Kalastusalueiden omistajille maksetaan omistajakorvauksina noin 75 000 euroa. Loput, hieman yli 60 000, ohjataan erilaisiin kalatalouden edistämishankkeisiin.

Viime vuosina hankeavustusten painopisteenä on ollut esimerkiksi kalastusharrastuksen edistäminen sekä luonnonvaraisten kalakantojen tilan parantaminen, kertoo kalastusbiologi Mari Nykänen Keski-Suomen ely-keskuksesta.

– Esimerkiksi meille on myönnetty hankeavustuksia muun muassa nuorisotyöhön, uhanalaisten järvitaimenkantojen seurantaan ja kalakantojen geneettisen alkuperän selvittämiseen, kertoo kalastusbiologi Mari Nykänen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Puolet jättää maksamatta

Vaikka kalastuksenhoitomaksuja palautuu, ei se tarkoita sitä, että maksuja olisi kerätty kalastajilta liikaa.

– Aiempien tutkimusten perusteella alle puolet maksaa. Asioista ei joko tiedetä, tai sitten vain on jätetty maksamatta muusta syystä. Maksut ovat kalastajan omalla vastulla, samoin pitää ottaa selvää tarvittavista luvista.

– Kalastuksenhoitomaksu menee täysin kalavesien käyttöön, Nykänen muistuttaa.

Valtion kalastuksenhoitomaksu on veroluontoinen maksu. Jokaisen 18-64 -vuotiaan, joka kalastaa muutoin kuin onkimalla tai pilkkimällä, on se maksettava. Maksu ei kuitenkaan vielä anna oikeutta kalastamiseen, vaan jokainen maksuvelvollinen joutuu lunastamaan lisäksi joko kalastusläänikohtaisen viehekalastusmaksun tai vesialueen omistajan kalastusluvan.

Mari Nykästä haastatteli Riina Mäentausta