M/S Satu ei jätä ketään rannalle

Jyväskylässä perustettu yhdistys lähtee taistelemaan syrjäytymistä vastaan. "Ketään ei jätetä rannalle" -yhdistyksellä on käytössään Vuoritsalon saari Päijänteellä sekä hyvän kokoinen matkustaja-alus M/S Satu.

järjestötoiminta
Ketään ei jätetä rannalle -yhdistyksen puheenjohtaja Olivia Toivanen ja hallituksen nuorisojäsen Henri Mäensivu M/S Sadun kyydissä.
Yle / Riikka Pennanen

Varainkeruun toimintaansa varten yhdistys aloittaa vuokraamalla kesä-heinäkuussa M/S Satua matkailijoiden käyttöön Konneveden kansallispuistossa.

Lahjoituksena saatu alus kuljettaa mukavasti 30 matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä. Koska kukaan ei jää rannalle, aluksessa on hissi ja ramppi pyörätuolilla liikkuville.

Elokuussa M/S Satu palaa kotivesilleen Päijänteelle. Yhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille tarjotaan retkiä luonnonkauniiseen Vuoritsalon saareen loppukesän aikana.

Koulutuksella ote elämästä

Yhdistyksen hallituksessa nuorisoa edustava Henri Mäensivu toimii myös M/S Sadun ykkös-kansimiehenä. Mäensivu kertoo, että aluksella tullaan tarjoamaan koulutusta syrjäytymisvaarassa oleville alle 30-vuotiaille nuorille.

Laivalla voi oppia kaikkea matkustusaluksen toimintaan liittyvää, muun muassa sen ohjaamista ja kunnossapitoa. Tarvittaessa harjoitellaan myös pelastustehtäviä.

Nuoret auttavat nuoria

Yhdistys pyörii tällä hetkellä vapaaehtoistyön voimin, mutta jatkossa aiotaan käynnistää erilaisia hankkeita, joiden kautta mukana olevat nuoret voisivat saada myös palkkaa.

Yhdistyksen nuori puheenjohtaja Olivia Toivanen opiskelee Jyväskylän Humanistisessa ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi. Toivasen mukaan yhdistyksen tehtävä on käynnistää ja ylläpitää alktiivista kansalaisuutta.

Vuoritsalon saari nuorten käyttöön  

Yhdistys käynnistää Vuoritsalon saaressa leiri- ja luontokoulutoiminnan. Myös luokkaretkeilijöiden toivotaan löytävän tiensä saarelle. Yhdistys tarjoaa yrityksille mahdollisuuden vuokrata aluetta ja tiloja tyky- ja tyhy-toimintaansa.

– Saa nähdä mitä tuleman pitää, mutta luottavaisin mielin edetään. Kun meillä on tässä hyvä mukana, niin me uskomme siihen että se hyvä kiertää, hymyilee Olivia Toivanen.