Kuvanveistäjä Erwin Wurm haastaa näkemään arjen toisin

Sara Hildénin taidemuseo on tuonut jälleen Suomeen teoksia taidemaailman huipulta. Itävaltalaisen kuvanveistäjä Erwin Wurmin Disruption-näyttely esittelee valtavia makkarahahmoja tai maailman niellaisseen miehen. Museokävijät voivat myös tehdä Wurmin hengessä omia yhden minuutin veistoksiaan.

kulttuuri
Erwin Wurmin teoksia Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella
Marko Melto / Yle

Itävaltalaisen Erwin Wurmin taiteelle on ominaista ennakkoluulottomuus, leikkiminen ja arkisten asioiden näyttäminen erilaisista, usein oudoistakin näkökulmista.

Tampereella esillä on pöydälle valuva New Yorkin Guggenheim-museo, väärin puettuja vaatteita Psycho-sarjan veistoksissa tai valtavia makkarahahmoja eri asennoissa. Valokuvien hetkiä veistoksina, kyniä korvissa ja nenässä.

Aina silloin tällöin ihminen on enemmän tai vähemmän hajalla.

Päivi Loimaala

– Ensimmäisenä Wurmin taiteessa viehättää huumori, teosten värit ja muodot. Vasta sitten tulee miettineeksi, mistä tässä oikein on kysymys, sanoo museonjohtaja Päivi Loimaala.

– Erwin Wurmin taiteen keskiössä on ihminen ja ihmisenä olemisen vaikeus. Likimain kaikki hänen teoksensa ovat omakuvia ja ne kertovat siitä, miten aina silloin tällöin ihminen on enemmän tai vähemmän hajalla.

– Osittain ehkä juuri tästä syystä näyttelyn nimi on Disruption, joka Wurmin tapauksessa merkitsee hajoamista tai murtumista, otteen lipsumista, kertoo Loimaala.

Museokävijät voivat tehdä omia yhden minuutin veistoksiaan

Kuvanveistäjä Erwin Wurmin One Minute Sculptures -teossarja on innoittanut Sara Hildénin taidemuseon kävijöitä tekemään omia yhden minuutin veistoksiaan. Valokuvin toteutetuissa veistoksissa ihmiset ja arkiset esineet yhdistyvät yllättävillä tavoilla.

– Näissä yhden minuutin veistoksissa Wurm haastaa ihmiset katsomaan arkeaan toisin. Niiden kautta huomaa, että on helpompi olla, kun itseään ei aina ota niin vakavasti ja asettuu joskus alttiiksi omituisuuksille, kuvailee museonjohtaja Päivi Loimaala.

On helpompi olla, kun itseään ei aina ota niin vakavasti.

Päivi Loimaala

Yhden minuutin veistoksista tuli tunnettuja, kun rockbändi Red Hot Chili Peppers teki omia versioitaan Wurmin ideoista Can't Stop-kappaleen videoon.

Pirkanmaalaiset koululaiset ovat tehneet myös liki 200 omaa versiotaan Wurmin minuutti-veistoksista. Ne ovat esillä Sara Hildénin näyttelyssä. Museokävijät voivat myös taiteilla niitä lisää ja julkaista ne sosiaalisessa mediassa tunnisteella #SHMWurm.

Erwin Wurmilla riittää kysyntää taidemarkkinoilla

Pop- ja käsitetaiteen sekä performanssin perintöä jatkava kuvanveistäjä Erwin Wurm on yksi tämän ajan kysytyimpiä kuvataiteilijoita. Wurm on tällä hetkellä 18. sijalla ArtFactsin ylläpitämällä listalla (siirryt toiseen palveluun), jossa taiteiljoita pisteytetään mm. myynnin ja asiantuntijahuomion eli esimerkiksi museonäyttelyiden määrän perusteella. Listan kärjessä oli tätä kirjoitettaessa Andy Warhol ja toisena Pablo Picasso.

Erwin Wurmilla on Sara Hildénin taidenäyttelyn lisäksi tällä hetkellä maailmalla kolme muutakin museonäyttelyä ja lisäksi hän on mukana kahdessa yhteisnäyttelyssä Venetsian biennaalissa. Suomessa on aiemmin nähty Erwin Wurmilta vain yksittäisiä teoksia.

Sara Hildénin taidemuseon takautuva näyttely esittelee Wurmin teoksia vuodesta 1992 lähtien. Näyttely on avoinna 20.9.2015 saakka.

Erwin Wurmin teoksia Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella
Giant big, me ideal ja What -teokset 2014, kuva Marko MeltoMarko Melto / Yle