1. yle.fi
  2. Uutiset

Daily Mirror joutuu maksamaan miljoonakorvaukset puhelinten salakuuntelusta

Brittiläisen tabloidlehti Daily Mirrorin kustantaja on tuomittu maksamaan lähes kahden miljoonan euron vahingonkorvaukset useiden julkisuuden henkilöiden puhelinten salakuuntelusta. Tuomio kahdeksan henkilön nostamassa siviilijutussa on ensimmäinen oikeudenpäätös brittiläisten tabloidlehtien salakuunteluskandaalissa.

media
Daily Mirror .
Tal Cohen / EPA

Brittiläinen tuomioistuin on tuominnut tabloidlehti Daily Mirrorin kustantajan maksamaan kahdeksalle julkisuuden henkilölle yhteensä lähes kahden miljoonan euron vahingonkorvaukset heidän puhelintensa salakuuntelusta.

Korvauksia saaneet kahdeksan henkilöä olivat nostaneet siviilikanteen Daily Mirroria kustantavaa Trinity Mirror -yhtiötä vastaan puhelinten puhepostien salakuuntelusta. Rikostutkinta aiheesta on meneillään samaan aikaan.

Torstaisen tuomion jälkeen vahingonkorvauksia saavat muun muassa entinen Englannin jalkapallotähti Paul Gascoigne ja näyttelijä Sadie Frost, jonka saaman korvauksen sanotaan olevan suurin oikeuden määräämä vahingonkorvaus puhelinkuunteluskandaalin aikana. Gascoignen saama vahingonkorvaussumma oli yli 260 000 euroa ja Frostin lähes 370 000 euroa.

Gascoignen ja Frostin saamat vahingonkorvaukset ovat kahdeksasta kantajasta suurimmat, mutta oikeus määräsi kaikille heille yli 100 000 euron vahingonkorvaukset.

Daily Mirrorin lisäksi Sunday Mirror- ja Sunday People -lehtiä julkaiseva Trinity Mirror sanoi tuomion jälkeen harkitsevansa valittavansa tuomiosta.

– Olemme jo aiemmin hyväksyneet, että meidän on maksettava asiaankuuluvat korvaukset ihmisille, jotka olivat puhelinkuuntelun kohteina. Ensimmäinen reaktiomme tuomion jälkeen on kuitenkin se, että korvaussummien perustelut ovat väärät, joten harkitsemme valitusta, kustantaja sanoi tiedotteessaan.

Kustannusyhtiö pyysi jo helmikuussa anteeksi puhelinten hakkerointia ja sanoi kasvattaneensa puhelinkuuntelun uhreille varatun korvausrahaston määrää 17 miljoonasta eurosta lähes 23 miljoonaan euroon.

"Uhrit ansaitsevat merkittävän korvauksen"

Tuomari sanoi tuomiota julistaessaan, että puhepostien hakkerointi oli osa "laajamittaista ja laitonta tiedonhankintaoperaatiota" ja sen uhreiksi joutuneet ihmiset ansaitsevat merkittävän korvauksen vahingoista.

Nyt annetun tuomion odotetaan antavan suuntaa tuleville asiasta käytäville oikeusjutuille. Todennäköisesti yli 100 puhelinkuuntelun uhreiksi joutunutta julkkista tulee vielä nostamaan kanteen kustantajaa vastaan.

Daily Mirrorin toimittajat hakkeroivat itselleen pääsyn lukuisten julkkisten puhelinten puheposteihin ja kuuntelivat niiden viestejä lähes päivittäin vuosien 2000-2010 välillä. Trinity Mirror myönsi heti kolmeviikkoisen oikeudenkäynnin aluksi, että sen toimittajat olivat kirjoittaneet yli 100 juttua, jotka perustuivat salakuuntelusta saatuihin tietoihin.

Nyt annettu oikeudenpäätös oli ensimmäinen asiasta oikeudessa annettu tuomio.

Toinen Britannian puhelinkuunteluskandaalissa ryvettynyt mediatalo, Robert Murdochin omistama News UK, on sekin joutunut maksamaan suuria vahingonkorvauksia. News UK kustantaa muun muassa The Sun -lehteä ja skandaalin vuoksi lakkautettua News of the World -lehteä. Suurin osa News UK:n maksamista korvauksista on sovittu ilman oikeuskäsittelyä.

News of the World lakkautettiin heinäkuussa 2011, kun kävi ilmi, että se oli hakkeroinut kadonneen 13-vuotiaan koulutytön puhepostin. Tyttö löydettiin myöhemmin murhattuna.

News UK maksoi tytön perheelle lähes 3 miljoonan euron korvaukset ja lisäksi Robert Murdoch lahjoitti lähes 1,5 miljoonaa euroa perheen valitsemiin hyväntekeväisyyskohteisiin.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi