Tiesitkö, että heilutat korttiasi turhaan baaritiskillä? – "Sillä voi olla päinvastainen vaikutus"

Tuhdissa humalassa ravintolaan hamuavan tie töppää useimmiten jo ovelle. Kajaanilaisen baarimikon mukaan ravintoloiden ja yökerhojen tiukka linja puree. Öykkäröiminen on vähentynyt, koska sitä ei sallita. Nyt tanssilattialla viihtyvät yhä useammin naiset, jotka tilaavat alkoholittomia juomia.

ilmiöt
Baaritiski
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen kertoo, että ravintoloissa on usein minimaalinen henkilökunta, mikä johtaa omavalvonnan heikkenemiseen.Mika Kanerva / Yle

Elokuvissa baarimikko heittelee pulloja ja sekoittaa drinkkejä näyttävästi lennosta. Todellisuus on usein toista, kertoo kajaanilaisessa yökerhossa työskentelevä baarimikko Tomi Härkin.

– Jos on vähän iltavilli päällä, niin silloin voin jotain välillä yrittää. Onhan se asiakkaalle viihdyttävää. Yleensä kiireessä ei kuitenkaan kannata ryhtyä heittelemään pulloja, koska ympärillä on kuusi muuta baarimikkoa. Vähän ahtaaksi se silloin käy.

Härkin on työskennellyt ravintoloissa ja yökerhoissa viitisen vuotta. Hänen mukaansa asiakkaat ovat aika usein malttamattomia, tilausta halutaan jouduttaa rahaa ojentamalla ja sormia napsuttelemalla.

– Myös meille on tärkeää, ettei tiskillä tarvitse jonottaa kauaa. Periaatteessa palvelemme järjestyksessä, koska siinä ei pysty katsomaan, kuka tulee ja missä vaiheessa. Siinä ei kannata vihellellä tai napsutella, sillä voi olla päinvastainen vaikutus, pitää ottaa rennosti ja odotella rauhassa, Härkin paljastaa.

Baarimikko Tomi Härkin.
Baarimikko Tomi Härkinin mukaan alkoholittomia drinkkejä tilataan jokaisena iltana muutamia.Tiia Korhonen / Yle

Härkinin mukaan baarimikko oppii ajan kanssa tuntemaan erilaiset ihmistyypit ja sen, miten heitä käsitellään ja palvellaan. Asiakkaiden alkoholin käyttöä on helppo seurata, koska portsarit varmistavat jo ovella, että asiakkaan kunto on hyvä. Häiriöitä ei enää juuri ole, koska niitä ei sallita, Härkin sanoo.

– Totta kai kämpillä voi ottaa muutaman ennen kuin lähtee baareihin, mutta jos ottaa liian tuhdit pohjat, niin ilta voi jäädä siihen. Loppuillasta saatan sitten tarjota asiakkaalle vesituoppia. Se on otettava vastaan tai lähdettävä kotiin. Päätäntävalta on kuitenkin meidän, anniskelun on oltava vastuullista, jotta se ei mene överiksi.

Meillä käy paljon naisia, jotka tulevat yhdessä tanssimaan. He voivat ottaa muutaman alkoholittoman drinksun, joihin tykätään myös panostaa.

Tomi Härkin

Ravintolaan ja yökerhoon tullaan yleensä rentoutumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Härkin on huomannut, että välttämättä hauskanpidossa ei kaivata alkoholia lainkaan.

– Alkoholittomia drinkkejä menee aina muutama illassa. Meillä käy paljon naisia, jotka tulevat yhdessä tanssimaan. He voivat ottaa muutaman alkoholittoman drinksun, joihin tykätään myös panostaa.

– Tämän kesän alkoholiton drinkki voisi olla hedelmäinen ja marjaisa, mangohan toimii aina. Uusia drinkkejä on mukava ideoida. Välillä niistä tulee hyviä ja välillä huonoja, mutta jätetään ne huonot pois, Härkin jatkaa.