Etyj: Ukrainassa pidätetyt venäläiset myöntävät olevansa Venäjän sotilaita

Etyjin tarkkailijat keskustelivat kahden pidätetyn miehen kanssa sotilassairaalassa Kiovassa. Etyjin mukaan miehet kertoivat olleensa Ukrainassa suorittamassa tiedustelutehtävää, kun joutuivat tulituksen kohteeksi ja Ukrainan armeijan vangitsemiksi. Venäjä kiistää joukkojensa läsnäolon Ukrainassa.

Ulkomaat
Toinen miehistä petti kasvonsa median läsnäollessa Kiovan sotilassairaalassa tiistaina.
Toinen miehistä petti kasvonsa median läsnäollessa Kiovan sotilassairaalassa tiistaina.Roman Pilipey / EPA

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kertoo (siirryt toiseen palveluun) kahden Ukrainassa pidätetyn venäläismiehen myöntävän, että he ovat Venäjän asevoimien jäseniä. Etyjin tarkkailijat tapasivat miehet ukrainalaisessa sotilassairaalassa Kiovassa ja keskustelivat näiden kanssa ilman ukrainalaisten viranomaisten läsnäoloa. Venäjä on toistuvasti kiistänyt, että sen joukkoja toimisi Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan miehet ovat entisiä sotilaita, jotka eivät olleet aktiivipalveluksessa joutuessaan vangituiksi Ukrainassa. Venäjä on vaatinut miesten välitöntä vapauttamista.

Ukraina on esitellyt vangittuja miehiä todisteena Venäjän sotatoimista Itä-Ukrainassa ja on nostanut pidätettyjä miehiä vastaan syytteet terrorismista.

Yksi miehistä kertoi Etyjin tarkkailijoille saaneensa sotilaskoulutuksen Venäjällä. Molemmat sanovat olleensa Venäjän armeijan yksikön jäseniä. Miehet kertoivat olleensa tiedustelutehtävässä ja aseistautuneita mutta heillä ei ollut määräyksiä ryhtyä hyökkäykseen.

Miehet kertoivat Etyjin tarkkailijoille joutuneensa tulituksen kohteeksi, haavoittuneensa ja joutuneensa vangiksi 16. toukokuuta 2015 tulitaukolinjalla lähellä Štšastjan kaupunkia Luhanskin alueella.

Toinen miehistä kertoi, että hän oli saanut sotilasyksiköltään määräyksen mennä Ukrainaan kolmen kuukauden mittaiselle komennukselle. Molemmat kertoivat olleensa Ukrainassa suorittamassa tehtäviä aiemminkin. Toinen miehistä korosti useaan otteeseen, että venäläisiä yksiköitä ei osallistu taisteluihin Ukrainassa.