1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis valtasi viimeisen Syyrian ja Irakin välisen raja-aseman

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on vallannut viimeisen Syyrian hallituksen joukkojen hallussa olleen Syyrian ja Irakin välisen raja-aseman, ihmisoikeusjärjestö kertoi torstaina.

Naamioituneita taistelijoita.
Ääri-islamilaisen Isis-liikkeen nousu selitettynä minuutissa.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on vallannut viimeisen Syyrian hallituksen joukkojen hallussa olleen Syyrian ja Irakin välisen raja-aseman sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen joukot vetäytyivät paikalta.

Asiasta kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva brittiläinen ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Isisin taistelija vahvisti valtauksen uutistoimisto Reutersille.

Raja-asema, joka Syyrian puolella on nimeltään al-Tanf ja Irakin puolella al-Waleed sijaitsee Homsin maakunnassa. Samalla alueella sijaitsee Palmyran historiallinen kaupunki, jonka Isis valtasi keskiviikkona. Raja-asema on Palmyrasta vähän yli 200 kilometrin päässä.

Isis sanoo, että se hallitsee täysin Palmyran kaupunkia. Palmyran valtaus on ensimmäinen kerta, kun Isis on suoraan vallannut kaupungin Syyrian hallituksen joukoilta. Tällä viikolla Isis on myös vallannut Irakissa sen hallituksen joukoilta Ramadin kaupungin.

Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan Isis hallitsee nyt yli puolta Syyrian alueesta.

YK:n mukaan mahdollisesti kolmasosa Palmyran 200 000 asukkaasta on paennut taisteluja viimeisten päivien aikana. YK on myös huolissaan siviilien kohtalosta alueella. Sen mukaan joidenkin tietojen mukaan Syyrian hallituksen joukot ovat estäneet siviilejä lähtemästä alueelta.

Isis on teloittanut Palmyran vallattuaan useita ihmisiä, myös siviilejä, joita se syytti "yhteistyöstä hallituksen kanssa". Osalta 17 teloitetusta katkaistiin kaula, Syrian Observatory for Human Rights sanoo.