Stubb: Kaikkien on saatava päättää, mihin klubiin kuuluvat

EU ja sen itäiset kumppanimaat aloittivat kokouksensa Riiassa. Vaikka Venäjä ei ole virallisesti puheenaiheena, se hallitsee monia keskusteluita.

Ulkomaat
Alexander Stubb saapumassa hallitusneuvotteluihin.
Alexander Stubb saapumassa hallitusneuvotteluihin helatorstain aamuna Helsingissä.Yle

EU ja itäiset kumppanit ovat korostaneet, että jokainen maa voi tehdä EU:n kanssa yhteistyötä sen verran kuin itse haluaa. EU sekä Moldova, Ukraina, Georgia, Azerbaidzan, Armenia ja Valko-Venäjä ovat kokoontuneet huippukokoukseen Latvian Riikaan.

Eurooppa-neuvoston Donald Tusk vertasi EU:n ja Venäjän kilpailua kumppanimaiden suosiosta kauneuskilpailuun.

– Tämä ei ole kauneuskilpailu, mutta kauneudella on arvoa. Venäjän kannattaisi olla vähän pehmeämpi ja houkuttelevampi, jotta se ei joutuisi käyttämään naapureihinsa aggressiivista ja kiusaavaa taktiikkaa, Tusk sanoi.

EU on korostanut, että kumppanuus ei ole sama kuin pyrkimys EU:n jäseneksi. Se myös sanoo, että kumppanuus ei ole suunnattu Venäjää vastaan.

Suomi on suhtautunut itäisen kumppanuuden edistämiseen pidättyväisesti, jotta maille ei luotaisi turhia odotuksia.

Pääministeri Alexander Stubb kuitenkin korostaa kaikkien valtioiden oikeutta päättää suunnastaan. Kumppanuusmaista Georgia joutui ongelmiin Venäjän kanssa lähennyttyään Natoa, Ukraina EU-yhteistyön takia.

– Meidän tulokulma on selkeä: jokainen itsenäinen valtio saa itse päättää mihin klubiin haluaa kuulua ja kenen kanssa tehdä yhteistyötä. Siinä ei pidä alistua painostukseen, oli suunta sitten idästä, lännestä, pohjoisesta tai etelästä. Se mitä Venäjä on tehnyt Ukrainan kohdalla ja Gerogian kohdalla on väärin. Suuri viesti meiltä muilta eurooppalaisilta mailta on, että haluamme tehdä yhteistyötä meidän naapuruston kanssa, Stubb sanoi Riiassa.