Irlantilaiset äänestävät tasa-arvoisesta avioliittolaista

Katolisesta Irlannista saattaa tulla tänään ensimmäinen maa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki vahvistetaan kansanäänestyksessä.

Ulkomaat
Julisteita homoavioliittojen puolesta ja niitä vastaan katupylväässä.
Julisteita samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta ja niitä vastaan Dublinissa 19. toukokuuta.Aidan Crawley / EPA

Irlannissa järjestetään tänään perjantaina kansanäänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista. Äänestäjiltä kysytään perustuslakiin tehtävästä lisäyksestä, jonka mukaan kahden ihmisen välinen avioliitto ei enää olisi riippuvainen heidän sukupuolestaan.

Äänestyksen tulos saadaan selville lauantaina.

Jos lakimuutos hyväksytään, tulee perikatolisesta Irlannista ensimmäinen maa maailmassa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki vahvistettaisiin kansanäänestyksellä.

Kaikki suurimmat ja merkittävimmät puolueet ovat lakimuutoksen takana. Lisäksi mielipidetiedustelut kertovat, että enimmillään jopa kolme äänestäjää neljästä muuttaisi lain, mutta vastustajat ovat kuroneet etumatkaa kiinni katolilaisuudesta ja vanhoillisuudesta tunnetussa maassa. Erityisesti kiista vanhemmuudesta on saanut lain vastustajien määrän kasvamaan.

Asiantuntijoiden arvion mukaan lain kohtalo voi ratketa siihen, kuinka nuoret äänestäjät lähtevät uurnille.

Lakiesitys voi myös jakaa kansan kahtia. Kun Irlannissa vahvistettiin oikeus avioeroon vuonna 1995, niin pääkaupungin ulkopuolella vain viisi aluetta 30:stä tuki esitystä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset