Mitä pidempi olet, sitä luultavammin vältät sydäntaudit

Riski sairastua pienenee kymmenisen prosenttia jokaista 6,5 senttimetrin lisäystä kohden.

tiede
Vuonna 2007 maailman pisin ihminen Leonid Stadnik (oik.) ja hänen suutarinsa Georg Wessel Kiovassa, Ukrainassa, toukokuussa 2005.
Vuonna 2007 maailman pisimmäksi nimetty ihminen Leonid Stadnik (oik.) ja hänen suutarinsa Georg Wessel Kiovassa, Ukrainassa. Sergey Dolzhenko / EPA

Pitkät ihmiset säästyvät sydänsairauksilta lyhyitä todennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Samanlainen yhteys on löytynyt aiemmissakin tutkimuksissa, mutta nyt yhteys vahvistettiin geenitietojen avulla.

Tutkimuksen perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee noin 10 prosenttia jokaista 6,5 senttimetrin lisäystä kohden. Perimänsä ansiosta pitkät olivat harvemmin ylipainoisia, ja heillä oli vähemmän verenpaine- ja kolesteroliongelmia sekä suuremmat keuhkot, mikä saattaa selittää myös alhaisemman sydäntautiriskin.

Tulokset perustuvat 21 tutkimuksessa kerättyihin yli 60 000 eurooppalaisen terveys- ja geenitietoihin. Geneettisesti määräytyvää pituutta selvitettiin 69 geneettisen variantin avulla. Lisäksi hyödynnettiin toista suurta tutkimusta, jossa 180 000 osallistujalta selvitettiin 180 geenivarianttia.

Selvittämällä pituuteen vaikuttavien geenimuotojen esiintymistä tutkijat pystyivät paremmin erottamaan ns. geneettisen pitkäkasvuisuuden vaikutukset elin- ja ympäristötekijöistä, jotka voivat vaikuttaa sekä pituuteen että sydänriskeihin. Hiljattain julkaistiin myös toinen geenianalyysi, joka päätyi samanlaisiin tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim