1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puskaradio paljastaa pihan luvattomat rakennelmat

Oma tupa, oma lupa –sanonta ei päde kaikissa tapauksissa kodin pihamaalla. Puutarhan istutustöitä saa tehdä pääasiassa ilman lupia tai ilmoituksia, mutta rakentamista voivat määritellä asemakaava, taloyhtiön yhtiöjärjestys tai muut rakennustapaohjeet ja -säädökset.

Kotimaan uutiset
Lapiolla on hyvä halkaista kuunliljan juuripaakku.
Tanja Perkkiö / Yle

Kotien pihamailla vietetään nykyään paljon aikaa ja pihasta halutaan tehdä juuri omaan käyttöön sopiva. Moni innostuu muokkaamaan lähiympäristöään rakentamalla jotakin lisää tai ehostamalla vanhaa. Suuremmissa muutostöissä kannattaa pysähtyä miettimään, pitääkö työstä ilmoittaa ja mille taholle, vai hakea jopa rakennuslupaa.

Rakennuslupien ja ilmoitusten säädökset vaihtelevat myös kunnittain. Seinäjoen kaupungin rakennustarkastaja Arto Kruuti sanoo, että muutostöiden tekeminen pihamaalle riippuu monesta eri tekijästä.

– Tämä on aina tapauskohtaista ja monijakoinen asia muutenkin. Jos puhutaan esimerkiksi omakotitalosta, jonka pihaan rakennetaan terassi ja sen ympärille metrinen aita, ei ilmoitusta tarvitse tehdä tai lupaa hakea. Jos taas saman terassin kattaa tai lasittaa, vaihtuu lupamenettely. Kerrostalossa tällaisiin puolestaan vaaditaan yleensä aina toimenpidelupa. Muut säädökset (asumismuotojen välillä) vaihtelevat näiden välillä, Kruuti kertoo.

– Aika pitkälle omalla pihalla saa tehdä muutoksia oman mielensä mukaan, mutta yleensä ilmoituksen tai luvan vaativat pihavajat ja -rakennukset, katetut alueet, tai jos levennetään tontin liittymiä tai tehdään niitä lisää, kertoo maisemasuunnittelija Marika Turpeinen Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Puskaradio paljastaa

Pihaa ja sitä koskevia muutoksia voi säädellä asemakaavan ja muiden rakennustapaohjeiden lisäksi taloyhtiön yhtiöjärjestys. Joistakin pihanmuutostöistä pitää tai kannattaa myös kysyä naapureilta – varsinkin, jos rakennat lähelle oman tonttisi rajaa.

Naapuri voi myös olla se taho, joka kiinnittää huomiota muutostöihin ja tekee niistä ilmoituksen eteenpäin.

– Luvattomia rakennelmia tulee harvoin vastaan meidän omien toimenpiteiden kautta, vaan se on enemmänkin puskaradio, joka kertoo jos jotakin luvatonta on tapahtunut. Usein tämä tulee ilmi myös talon myyntivaiheessa, kun kiinteistönvälittäjät katsovat lupia, Arto Kruuti kertoo.

– Voi olla, että osa ei tiedä, mitä omaa pihaa koskevia säädöksiä on olemassa tai mitä ne metrimäärät ovat, jotka määrittävät rakentamista. Joskus voi toki olla tietoakin, mutta silti rakennetaan omin luvin, pohtii maisemasuunnittelija Marika Turpeinen luvattomien muutostöiden tekemisestä.

Sanktioita?

Rakennustarkastaja Arto Kruutin mukaan kaupunki ei anna varsinaisia sanktioita luvattomista rakennelmista, mutta se voi määrittää rakennuslupamaksun taksan mukaisesti kaksinkertaisena.

Me voimme velvoittaa purkamaan luvattoman rakennuksen.

Rakennustarkastaja Arto Kruuti, Seinäjoen kaupunki

– Kaupungilla ei ole yleensä mitään oikeutta määrätä hakemaan rakennuslupaa, mutta me voimme velvoittaa purkamaan luvattoman rakennuksen, Kruuti täsmentää.

Jos lupa-asiat askarruttavat, kannattaa asioista ottaa selvää etukäteen.

– Näin välttyy ainakin virheiltä, eikä tee mitään luvatonta, Kruuti sanoo.

Istuttaminen ja viljely aika lailla vapaata

Istutuksiin ja muihin maanmuokkaustöihin puututaan vain harvoin. Rakennustarkastaja Arto Kruutin sanoin omalla pihalla saa kaivaa omaan tahtiin, kun vain pysyy omalla puolella. Tämän allekirjoittaa myös Marika Turpeinen.

– Istutuksia saa tehdä aika vapaasti, mutta aina kun tehdään jotakin tontin rajoilla, kannattaa keskustella naapurin kanssa, Turpeinen mainitsee.

Puutarhoissa ja pihoilla on näkyvissä erilaisia trendejä.

– Hyötyviljely on kasvussa ja ihmiset haluavat kasvattaa tarvikkeita omaan salaatti- ja ruokapöytään. Viljelyn tyyli on myös uudistunut, eikä enää viljellä vanhaan malliin tontin takakulmassa avomaalla perunaa. Nyt tehdään paljon kasvulavoja ja rajattuja alueita, ja lavakasvatus on nouseva trendi. Nämä eivät vaadi siis sen kummempia lupia tai ilmoituksia, Turpeinen selventää.

Lue seuraavaksi