LukiMat -palvelun loppuminen huolettaa Unesco-professoria

Jyväskylän yliopiston Unesco-professori Heikki Lyytinen on luki-häiriöisten tukeen tarkoitetun LukiMat -verkkopalvelun tuen päättymisestä. Hänen mukaansa se vie köyhimmiltä lapsilta tulevaisuuden.

UNESCO
Heikki Lyytinen.
Petteri Kivimäki

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt lopettaa LukiMat -verkkopalvelun tuen. Jyväskyläläisen Niilo Mäki Instituutin ylläpitämä palvelu auttaa luki-häiriöstä ja matematiikan hahmottamisen ongelmista kärsiviä lapsia. Palvelulla on noin 400 000 käyttäjää, ja ylläpitorahaa olisi Niilo Mäki Instituutin mukaan tarvittu noin 200 000 euroa.

Unesco-professori Heikki Lyytinen on ottanut kantaa LukiMat -palvelun puolesta. Hänen mukaansa palvelun torppaaminen on isku paitsi Suomessa, myös laajemmin.

– Suomalainen oppimispeli voi auttaa maailman köyhimpiä lapsia parempaan elämään. GraphoGame, Suomessa Ekapeli, on osoitettu toimivaksi myös Afrikassa, viimeksi Sambiassa, Lyytinen sanoi Jyväskylän yliopiston Agora-päivässä.

– Meillä on tässä toimiva esimerkki siitä kuinka lukutaitoa voidaan edistää maailmanlaajuisesti internetiä ja mobiiliteknologiaa hyödyntämällä. Vaadittavat panostukset eivät ole suuria verrattuna siihen millaisia hyötyjä lukutaidosta on yksilölle ja yhteisölle, hän jatkoi.

Maailmassa on noin 250 000 000 lukutaidotonta lasta.