Mukavat ihmiset ja ulkotyö saavat 78-vuotiaan Pentti Sainion jatkamaan taimikauppiaana

Mustasaarelaisella Pentti Sainiolla on 50 vuoden kokemus taimikaupasta. Vaikka vuosia on mittarissa 78 ja puutarha-alalla kilpailu kiristyy koko ajan, ei mies vielä edes harkitse eläkkeelle jäämistä.

Kotimaa
Pentti Sainio
Pentti Sainio on tehnyt taimikauppaa puoli vuosisataa.Elina Kaakinen / Yle

Sainion Taimistolla Mustasaaren Hälsingbyssä vietetään toiminnan 50-vuotisjuhlavuotta. Pentti Sainio oli perustamassa taimitarhaa vuonna 1965 ja virtaa riittää edelleen. Toukokuun loppupuolen aurinkoisena aamuna talon isäntä on ensimmäisenä työn touhussa. Sainio fiksailee paikkoja ja tarkistaa taimirivistöjä niin että kaikki on kunnossa, kun asiakkaat tulevat.

– Koska tahansa voisin lopettaa. Mikään pakko ei ole jatkaa, mutta miksi jäisin eläkkeelle niin kauan kuin intoa tähän työhön piisaa. Eipä tarvitse miettiä, mitä tekee sen jälkeen kun on aamun lehden lukenut.

Pentti Sainio arvelee, että hänen jaksamisensa salaisuus on ulkoilmassa ja hyötyliikunnassa. Tärkeää on myös asiakastyö. Mukavat ihmiset innostavat jatkamaan.

Astiataimet mullistivat alan

Puutarha-ala on puolessa vuosisadassa muuttunut, mutta moni asia on pysynyt myös ennallaan. Esimerkiksi se, että taimet näyttävät olevan nimenomaan naisten intohimo.

– Kun pariskunnat tulevat tänne, niin hyvin usein mies jää autoon istumaan ja vaimo lähtee kiertämään taimitarhaa, hymyilee Sainio. Autossa odottava mies joutuu yleensä toteamaan, että se kierros voi ottaa hyvinkin paljon aikaa.

Suuri mullistus alalla ovat olleet astiataimet.

– Ennen lähdettiin asiakkaan kanssa pellolle lapion kanssa, valittiin sieltä taimi ja kaivettiin se ylös. Paljasjuuriset taimet piti istuttaa varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Nykyisin taimet ovat astioissa ja ne voi istuttaa ihan milloin vaan koko kesän ajan.

Osittain "vanhalta muistilta" kevät on kuitenkin yhä edelleen vilkkainta istutusaikaa ja joillekin kasveille, kuten jaloruusuille, myös ehdottomasti parasta istutusaikaa.

Asiakkaista kova kilpailu

Kevät on ollut viileä ja sateinen. Vaikka Pentti Sainiolla on pitkä kokemus, yhä edelleen asiakkaat osaavat yllättää hänet. Myynti on ollut tänä keväänä jopa parempi kuin vuosi sitten.

– Yhtenäkin sateisena päivänä ajattelimme, että nyt ei ainakaan asiakkaita tule. Kuitenkin yllättäen siitä tuli tosi vilkas päivä, kertoo Sainio.

Kilpailu puutarha-alalla on kuitenkin kiristynyt koko ajan. Kaupungeissa on varsinkin sesonkiaikana puutarhamyymälöitä ja jos jonkin sortin viherpihoja marklettien yhteydessä. Lisäksi asiakkaita houkutellaan laajan valikoiman puutarhatavarataloihin.

– Lisääntyneen tarjonnan lisäksi taimimyyntiin vaikuttaa esimerkiksi se, että omakotitalojen tontit ovat pienentyneet ja siksi puutarhan perustamiseen tarvitaan entistä vähemmän taimia.

Pentti Sainio iloitsee siitä, että parin viime vuoden aikana hyötykasvien menekki on lisääntynyt selvästi. Se luo uskoa taimikaupan tulevaisuuteen.