1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Absolutisti ei välttämättä yöelämää välttele

Vaikka mies ei ole elämänsä aikana juonut kuin rippikoulun ehtoollisviinin, ravintolat ja tanssipaikat ovat tulleet matkan varrella tutuiksi kajaanilaiselle Toni Kemppiselle. Hänellä on hauskaa ilman viinaa riippumatta siitä, kuinka paljon muut juovat.

Toni Kemppinen ei käytä alkoholia. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanilaiselle Toni Kemppiselle alkoholi ei aiheuta ongelmaa, sillä hän ei käytä sitä laisinkaan.

– Olen elämäni aikana juonut rippikoulussa ehtoollisviinin, siitä en voinut kieltäytyä. Mikään pakko ei kuitenkaan ole oman päätökseni takana. Olen nähnyt nuorena alkoholin niin hyvät kuin huonotkin vaikutukset, minulle ratkaisu oli helppo.

Yleensä puhutaan ryhmän aiheuttamasta sosiaalisesta paineesta, mutta Kemppinen koki asian toisinpäin.

– Minulla oli sen verran vahva asema ystäväpiirissä, että en joutunut perustelemaan tai puolustelemaan omaa ratkaisuani. Kannustusta sen sijaan tuli ja tulee edelleen.

Viinarahat on käytetty elämään

Toni Kemppinen laskee, että absolutismista on ollut selkeää hyötyä.

– Säästyneillä rahoilla olen tehnyt maailmanympärimatkaa, mutta tärkeintä on ollut se, miltä olen välttynyt. Ei ole tarvinnut nähdä riitaa, karkuun juoksemista ja muuta, mitä käsistä karanneesta alkoholin käytöstä voi seurata.

Kemppinen tekee työtään yrityspankkiirina Kajaanissa.

En silti sano, että kumpikaan ääripää olisi viinan käytössä ainoa vaihtoehto. Jos joku löytää itselleen sopivan kultaisen keskitien, olkoon se tätä valintaa parempi.

Toni Kemppinen

– Edustustehtävissä tulee välillä hauskoja tilanteita vastaan. Kun esimerkiksi viininmaistajana siirrän isäntänä vastuuta vieruskavereille, tilanne saattaa hieman hämmästyttää läsnäolijoita. Myöhemmin illalla saatetaan sitten tulla kysymään tarkemmin asiasta. Silloin näkee, että joku muukin voisi valita minun tieni.

Golfia pelaava Kemppinen ei vierasta yöelämää.

– Kyllä minä olen kulkenut ravintoloissa ja muissa ihan kuin muutkin, erona on vain viinankäyttö. Olenpahan aamulla golfkentällä askeleen verran virkeämpi. En silti sano, että kumpikaan ääripää olisi viinan käytössä ainoa vaihtoehto. Jos joku löytää itselleen sopivan kultaisen keskitien, olkoon se tätä valintaa parempi.