Somessa kummastuttanut hevosenraato on kaatopaikan arkea

Kaikki kaatopaikalle tuodut eläimet haudataan. Espoossa sijaitseva Ämmässuon jäteasema ottaa vastaan säännöllisesti hevosia ja auton alle jääneitä hirviä.

Kotimaa
Hevosia Ounasjoen Lietesaaressa 23.7.2014
Hevosia Ounasjoen Lietesaaressa 23.7.2014Tapio Nykänen

Facebookissa leviää kulovalkean tavoin kuva hevosenraadosta Ämmässuon jäteasemalla. Biojätettä viemässä olleet kaverukset olivat törmänneet hevosenraatoon ja järkyttyivät näkemästä.

– Hevonen on odottanut peittämistä. Ei se siellä loju pitkään, kone ei vain ollut ehtinyt paikalle. Kyse ei ole mistään ihmeellisestä, tämä on ihan normaalia, sanoo HSY:n ympäristöpäällikkö Juha Uuksulainen.

Käytännössä kuolleet eläimet laitetaan niille varattuun kuoppaan.

Uuksulaisen mukaan Ämmässuolle tuodaan säännöllisesti hevosia kuopattavaksi. Samaan kuoppaan päätyvät myös poliisin toimittamat auton alle jääneet hirvet.

– Hevosenhan saa haudata omallekin maalle, jos se ei ole pohjavesialuetta. Mutta jos ei ole muuta mahdollisuutta hävittää kuollutta hevosta, niin kyllä me otetaan ne vastaan, Uuksulainen sanoo.

Se muu mahdollisuus on usein Honkajoki Oy jossa eläimet poltetaan. Kuollut hevonen voidaan käyttää myös eläinten rehuksi esimerkiksi turkistarhoissa.

– Pääkaupunkiseudulla polttomahdollisuutta ei ole. Vantaan Energia ei ota kuolleita hevosia polttolaitokseen, Uuksulainen sanoo.