1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Öljyvaltio Saudi-Arabia suunnittelee ryhtyvänsä aurinkoenergian suurvallaksi

Saudi-Arabian öljyministeri lupailee, että maa luopuu fossiilisista polttoaineista kenties vuosisadan puolivälissä. Saudi-Arabia aloitti muutama vuosi sitten suunnitelmat aurinkosähkönviennistä.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi Kuva: Roland Schlager / EPA

Maailman suurin raakaöljyn viejä, Saudi-Arabia, voisi jättää fossiiliset polttoaineet vuosisadan puoliväliin mennessä, kommentoi maan öljyministeri Ali al-Naimi eilen torstaina Pariisissa. Asiasta kirjoittaa The Financial Times (siirryt toiseen palveluun)

Ministerin lausuntoa voi pitää yllättävänä: Saudi-Arabian vauraus ja valta maailmassa johtuvat pitkälti sen öljyvarannoista.

– Myönnämme, että jonain päivänä emme tarvitse fossiilisia polttoaineita. En tiedä milloin, 2040–50-luvulla tai sen jälkeen, hän sanoi.

Ministerin mukaan Saudi-Arabia suunnittelee ryhtyvänsä "globaaliksi aurinko- ja tuulienergiamahdiksi". Kuningaskunta arvioi voivansa aloittaa lähivuosina sähkönviennin.

Saudi-Arabia on Lähi-idän suurin raakaöljyn kuluttaja: Se käyttää yli neljänneksen, enemmän kuin kymmenen miljoonaa barrelia päivässä, öljyntuotannostaan itse.

Uskon, että aurinkoenergiasta tulee jopa kannattavampaa kuin fossiilisista polttoaineista.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi

Kolme vuotta sitten Saudi-Arabia julkaisi suunnitelman rakentaa niin paljon aurinkovoimaloita, että se voisi viedä aurinkosähköä. Öljyministeri al-Naimin näkemys on, ettei nykyinen alhainen öljyn hinta tee aurinkosähköstä kannattamatonta.

– Uskon, että aurinkoenergiasta tulee jopa kannattavampaa kuin fossiilisista polttoaineista, hän huomautti.

YK:n ilmastokokous järjestetään joulukuussa Pariisissa. Lähes 200 valtion on tarkoitus sopia siellä maailmanlaajuisesta sitovasta ilmastosopimuksesta, jolla vähennetään ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja, kuten hiilidioksidia, jota syntyy etenkin fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Jo aiemmin kansainväliseksi tavoitteeksi on sovittu päästöjen vähentäminen niin, ettei ilmasto lämpenisi enempää kuin kaksi astetta verrattuna aikaan ennen teollistumista. Tavoitteeseen pääsemiseksi on kuitenkin tehty liian vähän. Jotta lämpeneminen estetään, on maailman fossiilisen polttoaineen varannoista jätettävä käyttämättä kaksi kolmasosaa, muistuttaa muun muassa Kansainvälinen energiajärjestö IEA. Tästä Saudi-Arabian öljyministeri ei ole samaa mieltä.

– Se on hieno tavoite, mutta vie pitkän ajan, al-Naimi muotoili.