Seksitutkija ehdottaa: Orgasmikoulu nuorille naisille

Suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen on Suomessa nykyään varsin vapaata. Tietoa ja virikkeitä on tarjolla yllin kyllin, kaikkiin makuihin. Siitä huolimatta nuorilla naisilla on vaikeuksia saavuttaa orgasmi.

Kotimaa
Nuori nainen piirtää sydämiä kalenteriinsa.
Tutkimuksen mukaan nuorista naisista vain noin neljäkymmentä prosenttia saa yleensä orgasmin yhdynnässä.Tiina Jutila / Yle

Kun suomalaisilta kysytään, saavatko he yhdynnässä useimmiten orgasmin, eroavat miesten ja naisten vastaukset toisistaan kuin yö ja päivä. Yleisesti ottaen miehistä noin 90 prosenttia saa orgasmin, naisista noin 50 prosenttia.

Vielä yllättävämpää on, että nuoret naiset ilmoittavat saavansa orgasmin vanhempia kanssasisariaan harvemmin. 18–24-vuotiaista naisista vain noin 40 prosenttia saa yleensä orgasmin yhdynnässä.

Hiplaatko kännykkää vai kumppania?

Seksuaalitutkimuksen uranuurtaja Osmo Kontula etsii selitystä elämäntavan muutoksesta.

– Elämä on kiireisempää. Ollaan väsyneempiä ja lykätään rakastelua myöhäisempään hetkeen ja sitten ei jakseta. Some -laitteista on tullut kumppanin kanssa ajasta kilpailevia tekijöitä. Aika ja energia eivät tahdo riittää rakasteluun.

Aika ja energia eivät tahdo riittää rakasteluun.

Osmo Kontula, tutkimusprofessori, Väestöliitto

Suomalaisten kolmikymppisten rakastelukerrat ovat romahtaneet 20 prosenttia 1990-luvulta 2000-luvulle tultaessa. Tutkijat odottavat mielenkiinnolla onko sama kehitys jatkunut parhaillaan kerättävässä tuoreessa tutkimusaineistossa.

– Jos rakastelu ei ole säännöllistä, motivaatio siihen ja siitä saatava nautinto vähenevät, Väestöliiton tutkimusprofessorina työskentelevä Osmo Kontula sanoo.

Saako nainen haluta?

Vaikka suhtautuminen seksiin on vapautunut viime vuosikymmeninä valtavasti, naisen vahva halu on yhä jonkinlainen tabu. Seksistä avoimesti pitävä ja sitä paljon harrastava nainen leimataan yhä helposti. Jäykät asenteet voivat vaikuttaa nuorten naisten kykyyn rentoutua ja seksiin heittäytymällä hakea omaa nautintoa.

Entä jos seksuaalineuvonnan tavoitteena olisikin nautinto?

Osmo Kontula, tutkimusprofessori, Väestöliitto

– Naisen halua ei ymmärretä arvostaa, sanoo Kontula.

Kontula heittääkin ilmoille radikaalin ajatuksen: pitäisikö terveydenhuollon järjestää nuorille naisille jonkinlainen seksuaalisen nautinnon kurssi, orgasmikoulu?

– Nyt seksuaaliterapiassa keskitytään parisuhde- ja kommunikaatio-ongelmiin. Entä jos neuvonnan tavoitteena olisikin nautinto ja orgasmi eivätkä ongelmat, tutkimusprofessori Osmo Kontula haastaa miettimään.

Nautinto hiipuu ilman orgasmia

Miksi orgasmi sitten on tärkeä? Eikö seksistä ja läheisyydestä voi nauttia muutenkin? Totta kai voi. Kaikki, mikä tuntuu hyvältä, on ok.

Miltei puolet naisista kertoi kokevansa seksuaalisen halun puutetta.

Osmo Kontula, tutkimusprofessori, Väestöliitto

Mutta Finsex -tutkimuksen mukaan orgasmi liittyy oleellisesti siihen, kuinka nautinnollisena seksi koetaan. Useamman kuin yhden orgasmin saaneista naisista 83 % piti rakastelua hyvin nautinnollisena ja yhden orgasmin saaneistakin 56 %. Sen sijaan ilman orgasmia jääneistä vain 21 % arvioi rakastelun hyvin nautinnolliseksi.

Ja jos seksiä ei koeta nautinnolliseksi, voivat ongelmat vaikuttaa parisuhteeseen.

– Jo lyhyen aikaa kestäneessä parisuhteessa merkittävä osa, eli miltei puolet naisista kertoi kokevansa seksuaalisen halun puutetta, Osmo Kontula toteaa.

Tiedot perustuvat laajaan Finsex-tutkimukseen vuodelta 2007. Tutkimusta päivitetään parhaillaan 6 000 suomalaiselle lähetetyllä kyselylomakkeella.