1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Nouseeko penkistä uusi maailmanennätys viikonloppuna, Smulter?

Penkkipunnerruksen maailmanmestaruuden kolme kertaa voittanut maalahtelainen Fredrik Smulter lähtee tavoittelemaan uutta maailmanennätystä Ruotsin Sundsvallissa järjestettäviin MM-kisoihin. "Maalahden häräksi" kutsuttu voimamies uskoo 400 kilon ennätyksen rikkoutuvan lauantaina.

Kuva: Yle / Patric Westerlund

Maalahtelainen Fredrik Smulter valmistautuu Ruotsin Sundsvallissa järjestettäviin penkkipunnerruksen MM-kilpailuihin. Smulterin tavoitteena on napata neljäs maailmanmestaruus ja rikkoa samalla oma maailmanennätyksensä. Tavoitteena on siis nostaa penkistä yli 400 kiloa.

– Jos joku olisi silloin (ennen viime vuoden Tanskan MM-kisoja) sanonut, että nostan 400 kiloa, olisin nauranut päin naamaa. Sitten se vain tapahtui, kun oli pakko nostaa niin, että voittaa, Smulter naurahtaa.

Se tuppaa olemaan tässä lajissa niin, että kun raja rikotaan niin muut seuraa perässä.

Fredrik Smulter

"Maalahden häräksi" kutsuttu voimamies uskoo rikkovansa edellisen ennätyksen.

– Kyllä se rikki menee. Jos ei minun käsistä, niin joku muu sen ylittää. Se tuppaa olemaan tässä lajissa niin, että kun raja rikotaan niin muut seuraa perässä. Minun tehtäväni on pitää haastajat poissa palkintopallilta, Smulter toteaa.

"Fyysinen kunto paras mahdollinen"

Fredrik Smulter kertoo ottaneensa töistä virkavapaata ja harjoitelleensa kisoja varten ammattiurheilijana.

– Kehitystä on tullut ja fyysinen kunto on paras mahdollinen. Kyynärvarren luukalvossa oli vähän penikkatautia, mikä on häirinnyt, mutta se on nyt kuvattu eikä kyse ollut rasitusmurtumasta. Pakko siis uskoa, että kisoissa menee hyvin.

Varsinainen kisasuoritus kestää penkkipunnerruksessa muutaman sekunnin, mutta treenata pitää päivittäin.

– On tämä vaativa laji ja pitää harjoitella monta tuntia salilla joka päivä. Kun tehdään ääripainoilla, loukkaantumisriski on suuri, mutta sen kanssa pitää elää ja suoriutua silti, vaikka välillä pelottaakin, Smulter pohtii.

Smulterin kannattajajoukkoon kuuluu noin 70 jäsentä. Mukana on koko perhe eli vaimo ja kaksi poikaa. Pojat eivät toistaiseksi seuraa isänsä jalanjälkiä penkkipunnerruksessa.

– Ei ole vielä sellaisia merkkejä, mutta pääasia on, että jotakin harrastetaan – on se sitten balettia tai penkkiä, Smulter naurahtaa.