1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arkkitehtiliitto palkitsi Yle Teeman

SAFA-palkinto myönnettiin kaupunkiarkkitehtuuria käsitelleestä ohjelmakokonaisuudesta.

kulttuuri
Auvo Lindroos, Inari Virkkala, Aleksi Niemeläinen, Anssi Kankkunen, Jaakko Lehtonen ja Hilla Rudanko.
Uusi kaupunki -kollektiivin nuoret arkkitehdit suunnittelivat Kaupunki uusiksi -ohjelmassa uutta elämää Oulun ratapihalle. Vasemmalta Auvo Lindroos, Inari Virkkala, Aleksi Niemeläinen, Anssi Kankkunen, Jaakko Lehtonen ja Hilla Rudanko.Yle

Syksyllä 2014 Yle Teemalla nähty kokonaisuus käsitteli arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun kysymyksiä Suomessa ja maailmalla. SAFA-palkintolautakunnan mukaan ohjelmakokonaisuus oli monipuolinen, laaja, ennakkoluuloton, rohkea ja asiantuntevuuden ohella leikitteleväkin.

Urbaania arkkitehtuuria -kokonaisuuteen kuuluivat kaksi tv-sarjaa Kaupunki uusiksi ja Rakennusten salattu elämä, dokumenttielokuvat Betonin brutaali runous, Britit, jotka rakensivat maailman, The Human Scale: Mittapuuna ihminen, Teemalauantain Urbaania! _ja _Lontoo, uusi Babylon sekä Teeman Elävän arkiston dokumentteja.

Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sanoo kokonaisuuden tarkoituksena olleen tuoda kaupunki lähemmäs ihmistä.

– Helposti unohtuu, että ihmiset ovat rakentaneet kaupungit ihmisiä varten. Siksi halusimmekin tuoda esiin esimerkkejä siitä, miten kaupunkiympäristöön voi vaikuttaa. Halusimme myös kertoa, millaisella arkkitehtuurilla Suomesta voisi tulla viihtyisämpi, hauskempi ja toimivampi, Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sanoo.

Kaupunki uusiksi -sarja esitteli kaupunkisuunnittelun työprosesseja ja haastoi katsojia näkemään uusia mahdollisuuksia omassa arkiympäristössään. Teeman Elävä arkisto puolestaan esitteli jo kadonnutta kaupunkikuvaa muun muassa Tampereen Amurista 1960-luvulla ja Helsingin Pasilasta 1970-luvulla.

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto on jaettu vuodesta 1974 alkaen. Tänä vuonna palkinto jaettiin Arkkitehtipäivillä Jyväskylässä.

Lue seuraavaksi