1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autoliitto VW-konsernin moottoriongelmista: Onko kaikkia asiakkaita kohdeltu samalla tavalla?

Autoliitto vaatii, että TSI-moottoreiden vioista kärsineitä Audi-, Seat-, Skoda- ja Volkswagen asiakkaita kohdellaan korjaamolla samanarvoisesti. Esimerkiksi viallisen jakoketjun vaihtamisesta ei kenenkään asiakkaan tulisi joutua maksamaan.

Kuvassa auton osia. Kuva: Ritva Karhula / Yle

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo, että Autoliitto seuraa nyt tarkkaan, onko kaikkia asiakkaita kohdeltu samalla tavalla.

– Jos asiakkaalle on jäänyt epäselvyyttä, niin oikeastaan ainoa keino hakea varmuutta, on saattaa asia kuluttajariitalautakunnan arvioitavaksi.

Autoliitto muistuttaa, että korjauksissa on noudatettava kuluttajariitalautakunnan rajauksia. Suomessa moottorin jakoketjun pitäisi kestää ainakin 250 000 kilometriä.
Pasi Nieminen ei halua antaa autovalmistajille ohjeita, miten julkisuudesssa pitkään ollut pattitilanne kannattaisi ratkaista. Joka tapauksessa hän toivoo automaahantuojilta avoimempaa tiedotuslinjaa. Virhevastuu säilyy valmistajilla.

– Kysymys on siitä, miten kukin valmistajaa haluaa omaa goodwill-arvoaan säilyttää. Ehdottoman tärkeää on kuitenkin, että kaikkia asiakkaita kohdellaan samalla tavalla.

Niemisen mukaan Autoliitto miettii toimia, mikäli selviää, että osa asiakkaista on esimerkiksi aikaisemmin joutunut maksamaan korjauksista, jotka toiset saavat kohun jatkuttua nyt ilmaiseksi.