1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ennen kaverit olivat kartsalla – nykyään WhatsAppissa

Nuoret parveilivat vielä 1980-luvulla iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin kaupungilla eli kartsalla. Kaduilla hengailulla pidettiin yhteyttä ystäviin ja tutustuttiin uusiin. Nyt katujen tilalle on tullut sosiaalinen media. Nykysukupolvelle entisten nuorten tavat ja paikat avautuvat erityisellä mobiilisovelluksella, jollainen on otettu käyttöön Riihimäellä.

kulttuuri
Emilia Haavisto Riihimäen kaupungin useon Kartsalla-näyttelyssä
Inkeri Hänninen / Yle

Mobiilioppaassa pääsee kurkistamaan Riihimäen menneisyyteen nuorten näkökulmasta.

Oppaassa esitellään 1950–1990-luvun nuorten tärkeitä julkisia paikkoja, joissa on hengailtu 13-18-vuotiaina kavereiden kanssa.

– Opasta varten kaupungin keskustaan on sijoitettu 16 QR-koodia keskeisimpiin nuorisopaikkoihin, Kartsalla- näyttelyn projektikoordinaattori Emilia Haavisto kertoo.

Mobiiliopas on osa Kartsalla – Entisten nuorten Riihimäki – näyttelyä.

– Kaikki nuorison suosimat paikat eivät ole enää olemassa, mutta fyysisille paikoille on silti tuotu QR-koodilaatat joista näkee vanhoja valokuvia rakennuksista, Haavisto jatkaa.

Riihimäen kaupunginmuseon aulaan on koottu parhaita paloja Kartsalla - mobiilioppaasta. Museolla voi myös tutustua mobiilioppaaseen kiinteällä tablettinäytöllä tai oman älypuhelimen avulla.

– Tärkein aineisto on kerätty vuoden alussa entisiltä kartsalaisilta. Saimmekin kyselyyn huimat 150 vastausta, Haavisto intoilee.

Nykyajan nuorisokulttuuri pääsi jo museoon

Nykynuorisokin on otettu mukaan projektiin ja on se ollut mukana toteuttamassa kaupunginmuseolle tuotua Kartsalla 2015- näyttelyä, joka näyttää palan tämän päivän nuorten vapaa-aikaa.

Seinät on maalattu värikkäillä graffiteilla ja valkokankaalle heijastetaan näyttelyn kuluessa vaihtuvia videoklippejä.

Jokaisella näyttelyyn tutustujalla on myös tintamareskin avulla mahdollisuus muuntautua nykynuoreksi.

Välineet vaihtuvat, nuorisokulttuuri ei kuitenkaan

– Toivomme vuoropuhelua entisten nuorten ja nykynuorten välille. Haluamme näyttää ettei nuorisokulttuurit eroa kovinkaan paljon toisistaan. Nykyään vain ei tarvitse lähteä kartsalle vaan kaverit kulkevat älypuhelimissa mukana, Päivi Yli-Karhula kertoo.

Kartsalla -näyttelyt ja -mobiiliopas ovat osa laajempaa Riihimäen kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen Kartsalla -projektia.

Projektin yhteystyötahoina ovat kaupunginmuseon lisäksi nuorisopalvelut ja Riihimäen nuorisoteatteri.

Nuorisoteatterin Kartsalla -näytelmä Puputin kulmalla tavataan saa ensi-iltansa 28. elokuuta.

Näyttely on avoinna vuoden loppuun saakka.

Inkeri Hänninen

Lue seuraavaksi