Keski-Pasilan rakentamisesta mittavat liikennejärjestelyt

Esimerkiksi raitovaunuliikenne lakkaa ensi kuun alussa Pasilansillalla ja siitä Länsi-Pasilaan koko kesän ajaksi.

Kotimaa
Kartta
Bussi 7X korvaa raitiovaunuilta 7A ja 7B ajamatta jäävää lenkkiä Länsi-Pasilassa.Yle Uutisgrafiikka

Raitiovaunuilta 7A ja 7B ajamatta jäävää osuutta korvaa bussi 7X. Se ajaa Länsi-Pasilan lenkin vain yhteen suuntaan. Esterinportin pysäkit ovat kuitenkin pois käytöstä.

Korvausbussin päätepysäkit ovat Maistraatinportti Länsi-Pasilassa ja keskustassa Postikadun pysäkki 2038.

Rakennustöiden valmistuttua raitiovaunuilla on Pasilankadulla oma korotettu kaistansa. Pasilan silta saa viereensä uuden sillan, jolle toinen raitiotiekaistoista tulee. Uusi kaista valmistuu syyskuuhun mennessä.

Veturitie suljettuna vuosia

Pasilankadun eteläpää suljetaan 1.6. kolmeksi viikoksi ja liikenne ohjataan Veturitielle. Katkos on välillä Palkkatilanportti-Veturitie.

Bussilinjat 58, 58B, 505, 505 ja 506 ajavat poikkeusreittejä juhannukseen saakka.

Veturitie puolestaan poistuu käytöstä juhannuksen jälkeen vuosikausiksi ja liikenne siirretään Pasilankadulle. Uusi Veturitie valmistuu syksyllä 2019.

Pasilankatua rakennetaan

Liikenteen sujuvoittamiseksi Pasilankatu levennätään 2+2 -kaistaiseksi ja raitiotiekiskot siirretään keskelle.

– Pasilankadulla siirretään kaukolämpöputkistoa, rakennetaan uutta kaukokylmälinjaa, saneerataan vesijohtoa ja hulevesiviemäriä sekä siirretään raitiovaunukiskoja. Tämä tekee siitä tavallista suuremman työn, kertoo projektinjohtaja Markku Riekko Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Järjestelyjen aloittaminen juuri kesän kynnyksellä on harkittu teko.

– Töiden sujuminen on siihen aikaan kaikkein nopeinta ja kun ihmisiä on lomalla, liikennettäkin on vähemmän, Markku Riekko toteaa.

Itä-Pasilassakin tapahtuu

Työn alle tulee myös Teollisuuskadun jatkaminen Konepajan alueelta Keski-Pasilaan päin entisen satamaradan ratakuilua pitkin. Teollisuuskatu liitetään uuteen Veturitiehen ja kadut avataan liikenteelle syksyllä 2019.

Sähköttäjänsillan purku aloitetaan vielä tänä keväänä koulujen päätyttyä. Uuden sillan pitäisi olla valmiina ensi vuonna.

Tripla-keskuksen maanalaisen pysäköintilaitoksen maanrakennustyöt ovat alkaneet. Syyskuun loppuun asti jatkuvilla töillä ei kuitenkaan ole vaikutuksia rata- tai henkilöliikenteeseen.

Rakennusvirasto on pitänyt liikennejärjestelyistä tiedotustilaisuuksia muutaman kuukauden välein. Töiden kaikista vaiheista on lisäksi lähetetty tiedotteita postinumeroiden perusteella kiinteistöille. Seuraava kirje lähtee ensi viikolla.

Adressi ratikkayhteyden puolesta

Suoran raitiovaunuyhteyden katkeaminen keskustaan on herättänyt asukkaat Länsi-Pasilassa. Pasila Seura on aloittanut kampanjoinnin yhteyden säilyttämiseksi ja nimien keruu adressiin on menossa.

Säilyttämistä perustellaan sillä, että asukkaiden lisäksi Länsi-Pasilassa on myös yrityksiä, joiden toiminnalle yhteyden katkaiseminen olisi vahingollista. Isona työpaikka-alueena monen työmatka hankaloituisi merkittävästi, adressin tekstissä todetaan.