Soini: Hallitusneuvottelut jumiutuneet, vatuloinnin on loputtava

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan hallitusneuvottelut ovat jumiutuneet niin pahasti, että osa työryhmistä on lakkautettu ja päätökset siirretty puheenjohtajakolmikolle.

hallitusneuvottelut
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saapuu puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen median saattelemana eduskunnassa Helsingissä 22. toukokuuta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saapuu puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen median saattelemana eduskunnassa Helsingissä 22. toukokuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Timo Soini vahvistaa hallituksenmudostaja Juha Sipilän (kesk.) aamuisen huolen siitä, että neuvottelut eivät etene.

– Vatuloinnin on nyt loputtava, täytyy mennä nopeammin ja tulla tuloksia, Soini sanoi palatessaan eduskuntaryhmänsä kokouksesta perjantaina.

Sitä kuka jarruttelee tai vatuloi, Soini ei suostunut kertomaan.

– Mitähän tuohon vastaisi, että olisi poliittisesti korrektia.

Hallitusneuvotteluista kerrottiin torstai-iltana, että sote-työryhmässä on ollut ilmiriitaa keskustan neuvottelijan Juha Rehulan ja kokoomuksen Laura Rädyn kesken.

– Tuntuu siltä, että jollain on mandaattivajetta, Soini sanoi, mutta ei paljastanut, kenellä neuvottelijoista hänen mielestään ei ole valtuutusta neuvotella.

Työryhmiä jo lopetettu

Soinin mukaan osa työryhmistä on lopetettu ja riita-asiat tuotu puheenjohtajakolmikon päätettäväksi.

– Se vatkaaminen ei jossain valiokunnissa tai työryhmissä voi jatkua, Soini sanoi.

Soinin mukaan monessa työryhmässä on riitakohtia.

– Nyt ideologiset erot tulevat esille, ketä verotetaan ja miten paljon, ja sotestahan riittää aina riemua, Soini selitti.

Sote saatava viikonloppuna ratkaistuksi

Jarruttelu alkaa vaikuttaa jo neuvottelujen aikatauluun. Neuvottelijat ovat sitoutuneet siihen, että hallitusohjelma on valmiis ensi viikon keskiviikoksi.

– Sote on pakko saada valmiiksi viikonloppuna, koska se on erittäin suuri tekijä tässä kokonaispaketissa. Meilläkin on puolueen yhteiskokous. Valtuusto, hallitus ja eduskuntaryhmä päättävät silloin, kyllä vai ei, Soini sanoi.

Soini sanoi olevansa samaa mieltä kuin Juha Sipilä siitä, että puhutteluja tarvitaan, jotta neuvottelut saadaan taas sujumaan.

– Uskon, että hän puhuttelee oikeita ihmisiä, Soini sanoi kertomatta, kuka torumisia tarvitsee.