Perhejuhlissa loistaa ilo stressin sijasta

Perhejuhlien pitäisi olla iloinen ja leppoisa tapahtuma, mutta moni nääntyy työn alle jo valmisteluvaiheessa, juhlahetkestä puhumattakaan. Kymmeniä juhlia järjestänyt Rintalan perhe selviää juhlajärjestelyistä tekemällä asioita etukenossa. – Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty.

Kotimaa
Macaron-pikkuleivoksia.
Arttu Rintala halusi ylioppilasjuhliinsa kermaisella hopeatoffee-täytteellä valmistettuja macaron-leivoksia ylioppilasjuhlien perinteisten pikkuleipien sijaan.Terhi Rintala

Moni juhlien järjestäjä nääntyy työn alle ja stressaantuu, vaikka perhejuhlien pitäisi tarjota stressin sijasta iloa. Juhlien järjestäminen ilman stressiä voi onnistua hyvällä suunnittelulla.

Jalasjärveläinen Rintalan perhe on järjestänyt kodissaan erilaisia juhlia jo kymmenittäin, joten rutiinia on kenties ehtinyt jo karttua. Perheessä luotetaan kuitenkin eniten juhlien pohjavalmisteluihin.

Pitää päättää hyvissä ajoin mitä tekee, ja pysyä siinä suunnitelmassa.

Terhi Rintala

– Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty. Pitää päättää hyvissä ajoin mitä tekee, ja pysyä siinä suunnitelmassa. Jos tehtyä suunnitelmaa alkaa muuttaa ja tekee asioista sitä kautta hankalampia, saa varmasti kerättyä stressiä, kuvailee perheen äiti Terhi Rintala.

Valmistautumista huhtikuusta lähtien

Rintalan perheessä juhlitaan lauantaina Artun, perheen keskimmäisen lapsen, ylioppilasjuhlia. Juhliin, joihin odotetaan jopa toistasataa vierasta, valmistautuminen on aloitettu jo aikaisin – huhtikuussa.

Äiti Terhi Rintala ja kevään 2015 uusi ylioppilas Arttu Rintala.
Terhi Rintala haluaa valmistella perheen juhlia ilolla. Tulevan kesän juhlista ensimmäiset ovat Artun ylioppilasjuhlat. Lakki istuu jo hyvin päähän, mutta rusettia täytyy vielä vähän sommitella.Päivi Rautanen/Yle

– Huhtikuusta lähtien olemme tehneet joka viikonloppu jotakin suunnitelmien mukaan ja laskeneet, mitä on jo olemassa. Siivous jää juhlaviikon alkuun ja viimeiseksi jäävät työt, joita voi tehdä vain viime tingassa, Terhi Rintala kertoo.

Jotakin tilataan kuitenkin ulkopuolelta.

Seeprakakku
Pikkusisko aikoo valmistaa veljensä ylioppilasjuhliin mustikkaista, vadelmaista ja valkosuklaista seeprakakkua.Terhi Rintala

– Täytekakut ovat ainoa asia, joka tulee muualta, koska ne jäisivät muuten viimeisen aamun hommiksi, perheen äiti selventää.

Muista nauttia itse juhlistakin

Stressaaminen voi syödä ilon myös itse juhlapäivästä.

– Juhlat voi pilata itseltään, perheeltän ja monelta muultakin sillä, että käy ylikierroksilla ja on väsynyt. Siinä vaiheessa, kun juhla on jo käsillä, ei pystykään nauttimaan hetkestä. Pitää elää siten, että tämä on ainutkertainen ja ihana hetki, eikä pilata sitä stressaamalla, Terhi Rintala pohtii.

Juhlapäivänä lisästressiä voi tuoda se, että juhlien luonteesta riippuen vieraita voi tulla pitkin päivää, ei vain tiettynä hetkenä. Tähänkin voi valmistautua.

– Pitää tietää suunnilleen vieraiden määrät, ja varautua siihen, että tarjottavaa riittää, vaikka väkeä tulisikin enemmän. Toisaalta pitää pitää huoli, että pysyy itsekin freesinä. Vieraita tulee ja menee, ja kaikki pitää ottaa huomioon – siinä pitää jaksaa sitten sukkuloida, hymyilee perheen isä Jukka Rintala.