Virossa palvelut ovat vielä selvästi Suomea edullisempia

Kauneudenhoito ja autonkorjaus ovat jopa puolet edullisempia Virossa. Suomalaisasiakkaat suosivat aikaa vieviä hoitoja ja korjauksia, kertovat heille palveluita myyvät virolaiset.

Ulkomaat
Autohuoltamo Tallinnassa
Auton huollot ja korjaukset kannattaa vielä teettää Virossa, hintataso on selvästi Suomea huokeampi.Siim Lõvi / Yle

Suomalaiset ovat tuttuja palvelujen käyttäjiä Tallinnassa.

Ivo Tüksammel kampaamo Casabellasta arvioi, että jopa viidesosa hänen kampaamonsa asiakkaista on suomalaisia. Pääsyy on edullisempi hinta: Tallinnassa kampaamopalvelut maksavat noin puolet siitä, mitä Suomessa.

Viron kampaajaliiton mukaan pesun ja leikkauksen keskihinta Tallinnassa on 22–30 euroa. Hinnoissa on kuitenkin isoja eroja: ydinkeskustan trendikampaamon kampaajamestarin käsittely voi maksaa 35–45 euroa, kun taas lähiökampaajalla hinta voi olla 10 euroa.

Se, kuinka edullista Virossa on, riippuu siis siitä, millaisia paikkoja vertaa toisiinsa.

Hammaslääkäriklinikka 32:n ylilääkäri Lauri Vahtra arvioi, että hammaslääkäripalveluissa Helsingin halvin hinta vastaa Tallinnan kalleinta hintaa.

– Samantasoisissa klinikoissa hintaero on olemassa, Vahtra sanoo.

Mitä isompi korjaus, sitä suurempi säästö

Myös autoja huollatetaan Virossa. Merkkihuolloissa työn tuntihinnat alkavat Suomessa sadasta eurosta, Virossa 50–60 eurosta. Tavallisilla huoltamoilla hinnat ovat sitäkin edullisempia.

Forssin autokorjaamon esimies Tanel Nõmm kertoo, että yleensä suomalaisille tehdään isoja huoltoja, koska pienen työn takia ei kannata maksaa matkasta meren taa.

Samaa kertovat hammasklinikan Vahtra ja kampaamon Tüksammel. Suomalaisten suosimat hammashoidot ovat laajoja, ja kampaajaltakin haetaan vaikkapa paljon työaikaa vieviä hiustenpidennyksiä.

Tallinnan satama
Suomalaisten matkailukausi nostaa asiakkaiden määriä Viron palvelualan liikkeissä.Siim Lõvi

– Meillä on myös palveluita ja tuotteita, joita Suomessa ei vielä välttämättä ole tarjolla. Lisäksi esimerkiksi ripsenpidennyksiä on Virossa laitettu kauemmin kuin Suomessa, Tüksammel kertoo.

Suomalaisten matkailusesonki näkyy. Nõmm kertoo, että varsinkin kesät ja perjantait ovat vilkkaita suomalaisautojen huoltopäiviä, kun turisti yhdistää huollon viikonloppumatkaan.

Tüksammelilla on toive: varatkaa aika etukäteen verkossa tai puhelimitse.

– Usein ihmiset tulevat ovesta sisään ja kysyvät aikaa, mutta meillä on täyttä, ja illalla suomalaisen on jo matkustettava laivalla takaisin, hän sanoo.

Tavaroissa hintaero ei ole niin merkittävä

Tavaroissa hintaero ei ole niin tuntuva, joskin esimerkiksi rakennus­- ja käsityömateriaaleja voi löytää Virosta edullisemmin.

Ruuan hinnassa ero pienenee koko ajan. Matkailulehti The Baltic Guide tekee säännöllisesti ostoskorivertailua. Sen mukaan joulukuussa 2014 vertailussa olleet 14 perustuotetta maksoivat Virossa 39,23 euroa ja Suomessa 43,06 euroa.

Tuoreimmissa kuluttajahintaindekseissä, joissa verrataan huhtikuun hintoja maaliskuun hintoihin, on Virossa ruoka kallistunut 1,4 % ja Suom

Kampaamo Tallinnassa
Palveluiden alempi hintataso johtuu pitkälti palkkatasosta. Virossa aloittelevan kampaajan keskipalkka on 400-600 euroa kuussa.Verna Leinonen / Yle

essa halventunut 0,4 %. Viime vuonna ruuan hinta pysyi Virossa samana ja Suomessa laski 1,6 %.

Palvelujen edullisuudessa näkyy alhaisempi palkkataso. Viron tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi hotelli­- ja ravintola­-alan keskipalkka Virossa on reilut 600 euroa kuukaudessa, alle 4 euroa tunnilta.

Palkoissakin on alueellisia eroja. Tallinnassa tienataan paremmin kuin muualla Virossa, ja koska yleissitovia työehtosopimuksia ei ole, erot alan sisällä voivat olla suuria. Viron kampaamoliiton mukaan aloitteleva kampaaja tienaa keskimäärin 400–600 euroa kuussa, kokenut huomattavasti enemmän, 800–1 000 euroa kuussa, ja kampaajista löytyy myös 1 500 euroa kuussa tienaavia.